Aşık Nejdet Kuyumcu ve eserleri
Aşik Nejdet Kuyumcu and works
  1. Tez No: 210399
  2. Yazar: ALPER KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALAEDDİN MEHMEDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Asık, Nejdet Kuyumcu, Deprem, Muhdar, Asik Nejdet KUYUMCU, earthquake, autonomous
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Edebiyat, sözle yapılan ve malzemesi dil olan sanat dalıdır. Edebiyatın ifade imkânı ve etki alanı çok genistir. Bu çalısmada Türk Milli Edebiyat geleneginin en eski siir geleneklerinden birisi olan Âsık Tarzı Siir türünü devam ettiren Âsık Nejdet KUYUMCU islenmistir. Âsık Nejdet KUYUMCU Âsık Edebiyatı'nın ve Âsıklık geleneginin içerisinde yer aldıgı için Âsık Edebiyatı ve Âsıklık gelenegi ile ilgili ana hatlarıyla ön bilgiler verilmistir. Âsık Edebiyatı'nın ve Âsıklık geleneginin tarihsel süreci ve etkilesimleri aktarılmaya çalısılmıstır. Karslı Âsık Nejdet KUYUMCU hayatı ve edebi sahsiyetiyle tanıtılmaya çalısılmıstır. Türk kültürü açısından önemli bir yere sahip olan, emek ve özveri isteyen âsıklık gelenegini ögrenme nedenleri yol ve yordamları özlü bir biçimde anlatılmıstır. Bu ögrendiklerini, bilgi ve birikimini, sairligini ortaya koyarak söylemis oldugu eserler derlenmistir. Gelenege ait yaygın olarak kullanılan terimler hakkında kendisinden bilgiler alınarak, bu terimler tanıtılmıstır. Yine âsıklık geleneginin asıl unsurlarından biri olan karsılasma ile ilgili terimler açıklanmıstır. rticalen ve saz esliginde söylenen karsılasma örnekleri yerinde tespit edilerek derlenmistir. Yazıya aktarılarak derlenen eserleri ile ilgili edebi bir inceleme yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Literature is the art branch that done verbally and its whole material is language. The expression possibility and circle of literature is so wide. Asik Nejdet KUYUMCU who continues the minstrelsy tradition is examined in this study. Because of Asik Nejdet KUYUMCU is inside of minstrelsy literature and minstrelsy tradition, substantial information has given about this kind of literature and tradition. It is tried to tell here the historical process and interaction of minstrelsy literature and minstrelsy tradition. Asik Nejdet Kuyumcu from Kars tried to be introduced with his literal being and his life. The causes of learning minstrelsy tradition and ways and routines are studied from the point of Turkish culture having an important role and needs great effort and sacrifice. The works he told by his own minstrelsy, his knowledge and learning are compiled. The terms which belong to this tradition are explained by taking information from him. The terms about encountering which is again one of the majors of the tradition are explained. The encountering examples which are sang with instrument and improvised compiled in the place. The compiled works which transferred to writing are examined literally.