Konut yapı kooperatiflerinde inşaat maliyetlerinin hesaplanması ve muhasebeleştirilmesi
Cost accounting system and bookkepeng at residance housing
- Tez No: 210400
- Danışmanlar: PROF.DR. HİLMİ KIRLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: nsaat Maliyetleri, Konut Kooperatifleri, Maliyet Muhasebesi, Building Costs, Housing Cooperatives, Cost Accounting
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Yapı kooperatifleri üyelerinin konut ve isyeri ihtiyaçlarını en uygun maliyetlerle ve en uygun ödeme kosulları ile karsılamak amacıyla kurulmaktadır. Amacı üyelerine uygun maliyetlerle konut üretmek olan konut yapı kooperatiflerinde insaat maliyetlerinin hesaplanması ve muhasebelestirilmesi önemli olmakla birlikte bu konuda gerek uygulamada gerek literatürde bir tekdüzelik saglanamamıstır. Bu çalısmanın arastırma problemi, konut yapı kooperatifleri tarafından yürütülen konut insaatlarının hizmet üretimi olarak mı yoksa üretim eylemi olarak mı degerlendirileceginin tespitidir. Bu baglamda insaat maliyeti unsurları ve maliyet muhasebesi uygulamalarını etkileyen unsurların neler oldugu tespit edilmeye çalısılmıstır. Aynı alanda faaliyet gösteren konut yapı kooperatiflerinde, gerek maliyet unsurlarının tespitinde gerekse muhasebelestirilmesinde farklı uygulamalara rastlanmaktadır. Bu çalısmanın arastırma soruları; - Konut kooperatiflerinde maliyet unsurları nelerdir, - Faaliyet konuları aynı oldugu halde, konut yapı kooperatiflerinde maliyetlerin muhasebelestirilmesi niçin farklılık göstermektedir, - Kooperatif muhasebesinde yapılan hataların nedenleri nelerdir ve nasıl çözüm üretilebilir. Bu sorulara cevap ararken, kayıt süreci, yapılan hatalar ve farklı uygulamaların nedenleri literatür taraması yapılarak arastırılmıstır. Buna ek olarak kooperatif muhasebesi tutan muhasebe meslek mensupları ile de görüsmeler yapılmıs. Ayrıca bu çalısma ile kooperatiflere tanınan vergi muafiyet ve istisnalarının insaat maliyetleri üzerindeki etkisi açıklanmaya çalısılmıstır. Bu çalısmanın sonucunda konut yapı kooperatiflerinde insaat maliyeti unsurlarını etkileyen en önemli faktörün kooperatif insaatının yapılıs sekli ve kooperatifin vergi muafiyet ve indirimlerinden yararlanıp yararlanmama durumu oldugu tespit edilmistir. Ayrıca, kooperatif tarafından yapılan yada yaptırılan konutların insaatının hizmet eyleme olmayıp üretim faaliyeti olarak degerlendirilmesi gerektigi tespit edilmistir. Maliyetlerin muhasebelestirilmesinde rastlanan farklı uygulamaların, tekdüzen hesap planındaki hesapların uygulamacılar tarafından farklı yorumlanması ve özel insaat statüsünde bulunan kooperatif insaatının, bazı meslek mensupları tarafından insaat taahhüt isi olarak algılanmasından kaynaklandıgı sonucuna varılmıstır. Ayrıca bazı meslek mensuplarının maliyetlerin muhasebelestirilmesi sırasında yanlıs hesaplar kullanmaları ve bu uygulanmadan dolayı bir yaptırımla karsılasmamaları nedeniyle kooperatiflerde muhasebe denetiminin yeterli düzeyde olmadıgı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Residance housing cooperatives are established to provide house and workplace necessities with suitable costs and payments for their members. Although accounting of building costs at residance housing cooperatives, whose aim is to produce the houses with cheap costs, is important, there is no agreement neither application nor literature on that subject. The main question investigated in this thesis are as follows: What are the elements of building costs and cost accounting for residance housing cooperatives? Which one has to be used for building production? Is it a manufactoring or service business? Residence housing cooperatives being same workfield have different cost accounting applications in both appearing and accounting of cost elements. Based on these basic questions, this study also aims for answering such specific questions below: - What are the elements for building costs at residance housing cooperatives? - Although residance housing cooperatives being same workfield, why are there different types of cost accounting? - What are the reasons of mistakes that are done on cooperative accounting and how can they be solved? While answering these questions, the reasons of general mistakes and different cost accounting applications are studied with a detailed literature review. Moreover, semiformal interviews related with cooperative accounting was made with professional experts. In addition, effects of free and discount tax on building costs which are provided to the residance housing cooperatives are explained. At the end of this study, it has been determined that important factors which affect the elements of building cost is the type of cooperative construction building and having advantage of free and discount tax for residance housing cooperative or not. In addition, it has been established that building houses that are done by cooperative or not is a manifactoring business, not a service one. However, uniform account plan was commented differently by professional experts and therefore it causes several dissimilar applications even wrong effects about cost accounting at the residance building cooperative. In spite of making wrong applications about cost accounting, some accountants were not warned. It shows that accounting control is not enough at the residance housing cooperative.