Âşık Mevlüt Mertoğlu'nun şiirlerinde tema ve değerler
Thema and values i̇n Âsik Mevlüt Mertoğlu's poems
  1. Tez No: 572127
  2. Yazar: HAMİYET ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET TOZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Mınstel Lıterature, Values, Mevlüt Mertoğlu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Âşık edebiyatı, Türklerin sanat anlayışını en eski Türk kültüründen başlayarak günümüze kadar yaşatan bir gelenektir. Kaynağını sözden alan âşık edebiyatı, yüzyıllar boyunca farklı kültür ve coğrafyalara yayılarak toplumun hafızasını oluşturmuş ve edebiyatın önemli bir parçası hâline gelmiştir. Türklerin ilk dönemlerden itibaren birçok devlet kurarak bu devletler içerisinde âşıklık geleneğini yaşatmaları, şüphesiz bu edebiyatın günümüzde varlığını sürdürmesine katkı sağlamıştır. Son zamanlarda her türlü bilimsel ve teknolojik gelişmeye rağmen dünyada yaşanan şiddet ve korku havası, maddi ve manevi tatminsizlikler; acımasızlıklar, adaletsizlikler, çevrede olup bitenlere karşı duyarsızlık, mutsuzluk ve hayattan memnuniyetsizlik gibi problemler, eksikliği hissedilen değerlerin öğretimi ve aktarımını daha önemli bir hâle getirmiş; devletleri, milli ve evrensel kimi değerleri yeniden canlı ve etkili hâle getirmeye ve yaşanılan çağa uygun yeni bir takım değerler oluşturmaya; böylelikle kaybolmaya yüz tutmuş sosyal kontrolü yeniden sağlamaya yöneltmiştir. Günümüz âşıklık geleneğinin temsilcilerinden olan Âşık Mevlüt Mertoğlu'nun hayatı ile ilgili bilgiler yapılmış olan özel bir röportaj ile elde edilmiştir. Âşığın iki yüz kırk iki şiirinin incelenmesi sonucunda da Türk halk şiirinin yapı taşlarını oluşturacak nitelikte ürünler ortaya koyduğu anlaşılmıştır. Çalışmamızda Âşık Mevlüt Mertoğlu'nun âşıklık geleneğini Erzurum'da sürdürmesini sağladığı ve aynı zamanda değerler eğitimine göstermiş olduğu hassas yaklaşım tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler :Erzurum, Âşıklık Geleneği, Mevlüt Mertoğlu, Değerler
Özet (Çeviri)
Asık Literature (Minstel Literature) is a tradition that keeps Turk's understanding of art alive with starting the oldest Turkish culture until today.Asık Literature (Minstel Literature),whose source is utterance,has formed the memory of society spending to different cultures and geographies for centuries and has became an important part of literature.The fact that the Turks has formed many states right from the early periods and sustained this tradition within these states, has certainly conributed to sustain the existence of Asık Literature today. Despite all kinds of scientific and technological developments in recent years,problems such as violence and fear in the world,material and spiritual dissatisfaction, ruthlessness, injustices, insensitivity to what is going in the environment and dissatisfaction with life ,had made the teaching and transfer of sensible values ,which their absence to be felt ,more important ;hade made states national and universal values live and effective again and had created a new set of values that are suitable fort he current age,Thus they had directed to rebuild socio-control that is sunk into oblivion. Informations about the life of Asik Mevlut Mertoglu,who is one of today's representatives of Asik Literature (Minstel Literature),were obtained through a special interview.As a result of the analysis of Asik's two hundred and forty two poems,it was understood that he had put forth products that will form the building bloks of Turkish folk poetry. In our study,it has been determined that Asik Mevlut Mertoglu has provided the continuity of Asik Literature (Minstel Literature) in Erzurum and at the same time its sensetive approach to values education.