İl belediyelerinin gelir gider etkinliğinin ab'ye uyum sürecinde ulaşım ve çevre hizmetlerine yansımaları
The efficiency reflections of expenses and incomes of municipalities on the environment and transportation services in the membership process to eu
  1. Tez No: 210406
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL KONUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÇALIŞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyeler, Gelir-Gider Etkinliği, Çevre ve Ulaşım Hizmetleri, Türkiye, Avrupa Birliği, Municipalities, Efficieny of Expenses and Incomes, Environment and Transportation Services, Turkey, European Union
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Küreselleşme ile birlikte insan ihtiyaçlarının çeşitlendiği ve arttığı günümüz dünyasında asli fonksiyonları insanlara hizmet sunmak olan yönetimlerin bu ihtiyaçlara daha çok yerel yönetimler ölçeğinde faaliyet gösteren belediyeler aracılığı ile cevap vermeye çalıştıkları bir gerçektir. AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'deki belediyelerin mevcut durumunun ve yapılarında olması muhtemel değişikliklerin incelendiği bu tezde anket yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, yazılı metin ve verilerden faydalanarak durum ortaya konmuştur. Öncelikle belediyelerin tarihsel ve kavramsal kökeni incelenmiş, sonra il belediyelerinin kanunlar ve AB müktesebatı çerçevesinde çevre ve ulaşım hizmetlerine ilişkin mevcut durumları incelenmiştir. Belediyelerin gerek Türkiye'deki kanunlarca gerekse AB müktesebatında zorunlu kılınan bazı hizmetler açısından yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sorunun arkasındaki temel neden belediyelerin yükümlülüklerine nazaran yeterli gelire sahip olmamasıdır. Buna ek olarak belediyeler proje üretememekten dolayı AB fonlarından yararlanma konusunda başarılı olamamışlardır. Sonuç olarak, AB'ye adaylık sürecinde belediyelerin artan yüksek yatırım maliyetlerinden kaynaklanan borcun aşırı baskısına karşı mevcut gelirlerini daha fazla etkin kullanmaları ve ilave gelir kaynakları bulmaları önerilmektedir. Yatırım kararlarını almazdan önce AB standartlarını dikkate alarak yatırım maliyetlerini hesap etmelidirler.
Özet (Çeviri)
In our contemporary world in which human needs are becoming more and more diversified and complex with the globalization, it is the fact that the methods aiming to offer services to people try to address these needs by means of municipalities mostly working in regional management scales. The thesis examines the existent position and the possible changes in the structure of the Turkish municipalities during the membership process to The EU via questionnaire. In addition, We benefited form the other statistical indicators and the earlier studies by different authors to outline the issue. Firstly, historical and conceptual roots of the municipalities is researched, then, current stations related to environment and transition of selected municipalities is examined in the context of The EU and Turkey?s current procedures. We reached the conclusion that the municipalities are not satisfying compulsories of the European Union Procedures and Turkish law as well in providing services. The main reason behind that problem is that municipalities? incomes are not enough to match their liabilities. Additionally, the municipalities are not successful in using the funds provided by The EU due to lack of projects proposed to The EU. To prevent high pressures of loans resulting from increasing investment costs during membership process of Turkey to The EU, we recommend the municipalities to find additional revenue sources, and use current incomes more effectively. And the the municipalities must consider the investment costs by considering the standards of EU before decision making.