Türkiye Defteri Dergisinin (1971-1975) Türk edebiyatı ve siyasal düşüncesindeki yeri ve önemi
The role of the journal Türkiye Defteri (1971-1975) in Turkish literature and political thought
  1. Tez No: 210423
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SAİT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Political Science, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mission of the journal, reality of society, Kemal Tahir, literature and society, Turkish intellectuels, Dergilerin misyonu, toplumsal gerçek, Kemal Tahir, edebiyat ve toplum, Türk aydını
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Journals have always had a special role in reflecting the dynamism of our thoughts. The journal Türkiye Defteri was published in such time period that political and intellectual discussions were very intense. After the military coup of 12 March 1971, was disputed even more. The journalists of Türkiye Defteri, who wanted to go beyond simple discussion tried to critisize the ideology, intellectuals and the twisted understanding of history of the Republic. They were especially insistent that stories and novels that have been written after the foundation of the Republic do not reflect reality of the Turkish society and Turkish history. The journalists also critisized the common understanding of marxism in the country claiming that marxism should only be used as a method. They had efforts to build up an alternate theory, and in order to do that, they tried to devolop the ideas of Kemal Tahir, to whom they gave much importance and in order to do that, they gave much importance to the ideas of Kemal Tahir, and tried to devolop them. Even though The Journal Türkiye Defteri objected to the commen ideas its time, it couldn't be sucesfful in developing a new theory for problems of Turkish societe.
Özet (Çeviri)
Dergiler, düşünce hayatımızın dinamizmini yansıtmada özel bir öneme sahiptirler. Dergiler, hem kalıcı düşünceye varmak için hem de yeni toplumsal ve düşünsel gelişmeleri yakalamak amacını güderken aynı zamanda onlara yön verme rolünü de her dönemde üstlenmişler. Türkiye Defteri dergisinin yayınlandığı dönem, Türkiye?de siyasal ve düşünsel tartışmaların en yoğun olduğu dönemlerden biridir. 12 Mart 1971 Askeri Darbesi?nden sonra sosyalist ideolojinin toplumcu söylemi daha çok tartışılmıştır. Bir tartışmanın ötesine gitmek isteyen Türkiye Defteri dergisi yazarları, Cumhuriyet ideolojisini, aydınını, çarpıtılan tarihi eleştiri süzgecinden geçirmeye çalışmıştır. Özellikle roman ve hikâyede anlatılan Türk toplumu ve tarihinin gerçekleri yansıtmadığı konusunda ısrarcı olmuşlar. Türkiye?de yaygın Marksist anlayışı eleştirerek Marksizmden yalnız bir yöntem olarak yararlanılabileceği savunularak, yerli bir teori inşa etme arayışlarına girilmiştir. Dergi yazarları bu amaçla Kemal Tahir?in düşüncelerini önemsemiş ve onları geliştirmeye çalışmıştır. Ne var ki Türkiye Defteri dergisi o dönemdeki yaygın düşüncelere karşı çıkmasına rağmen Batıcılığa karşı Türk toplumunun gerçeklerine eğilme ve yeni bir siyasi ve toplumsal teori inşa edilemesinde temel problemleri aşamamıştır.