İlköğretim 8.sınıf öğrencilerinin geometri başarısında bilgisayar destekli öğretimin etkisi
The effect of computer assisted instruction on students achievement on geometry of 8th grade
- Tez No: 210422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN ERKAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Matematik, Science and Technology, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, geometri öğretimi, eğitim teknolojisi, bilgisayar destekli öğretim, öğretim yazılımı, çoklu zekâ, matematiksel ve uzamsal zekâ, Teaching Mathematics, Teaching Geometry, Multiple intelligences, Educational technology, Computer assisted teaching, Instructional software
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu arastırma, geometri öğretiminde geleneksel öğretim yöntemlerine göre tasarımlanan bilgisayar destekli öğretim ve yüz yüze öğretimin karsılastırmalı olarak öğrenci basarısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırma 2005-2006 öğretim yılı ikinci döneminde Sakarya ?li, Merkez ?lçesi'ndeki bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 72 öğrenci üzerinde uygulanmıstır. Hem deneysel kosulları olustururken hem de istatistik analizlerin yapılmasında deneklerin matematik basarıları ve Gardner'ın Çoklu Zekâ Kuramı temel alınarak ölçülen Görsel/Uzamsal ve Matematiksel Zekâları dikkate alınmıstır. Veriler iliskili t-testi ve ANCOVA ile incelenmistir. Arastırmanın bulguları hem deney hem de kontrol grubunun islenen dersler sonrasında anlamlı olarak basarılarının arttığını göstermistir. Bununla birlikte deney grubu ile kontrol grubunun geometri basarıları arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Bu bulgu yaklasım olarak bilgisayar destekli öğretimin etkisinin, kullanılan öğretim yöntemleri aynı olduğu sürece yüz yüze eğitimle benzer olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to find out the effects of computer assisted instruction and classroom teaching, which were both designed by the same instructional methods and approach, on students? achievements on geometry. In the study, the experimental group consists of 36 and control group consists of 36 eighth grade students who were attending to an elementary school in Sakarya. According to results of the study, both groups posttest points were significantly higher than the pretests, therefore both groups could be seen as succesfull in teaching. There is no meaningful difference between the groups? posttests. This results could be predicted that the same methods most probably yield same outcomes for computer assisted instruction and classroom teaching. Computer assisted instruction must be more attractive and efficient by the way using the computers capacities at higher levels.