Meslek lisesi son sınıf öğrencilerinin işletmelerde gördüğü temel beceri eğitiminin etkililiğine yönelik öğrenci görüşlerinin incelenmesi
Evaluation of students opinions towards basic skill education effects that graduate students in vocational school experienced in business administrations
- Tez No: 210424
- Danışmanlar: Y.DOÇ. AHMET ESKİCUMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sletme Beceri Eğitimi, Mesleki gelisim, Cooperative Education, technical education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalısmayla öğrencilerin isletme beceri eğitimine yönelik görüsleri arastırılmıstır. Arastırmanın amacı, isletme beceri eğitiminin etkililiğine yönelik öğrenci görüslerinin saptanmasıdır. Arastırmanın evrenini, Sakarya ?lî sınırları içerisinde yer alan meslek liselerinin değisik bölümlerinde 2005- 2006 öğretim yılında isletmelerde beceri eğitimi görmüs on birinci sınıf öğrencileri olusturmaktadır. Arastırma kapsamına giren 6 meslek lisesinden 250 öğrenciye anket uygulanmıstır. Arastırmada elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak çözümlenmistir. Arastırma sonucuna göre; ?sletme yetkilileri meslek lisesi öğrencilerinin kisisel becerilerine katkı sağlamaktadır. ?sletme yetkilisi çoğunlukla yasal düzenlemelere uymaktadır. ?sletme yetkilileri öğrencilere isyerlerindeki diğer personelden farklı davranmaktadır. Öğrencilerin çalısacağı isletme büyük oranda okul tarafından belirlenmektedir. Öğrenciler Sakarya bölgesinde isletme bulmak için fazla zorlanmamaktadırlar. Meslek lisesi öğrencilerine göre isletme beceri eğitiminin öğrencinin kisisel gelisimine büyük bir etkisi olmaktadır. ?sletme beceri eğitiminin süresi arttırılmalıdır. Öğrencinin isyerinde kazandığı beceri okuldakine oranla daha fazladır. ?sletme öğrencinin gelecekle ilgili is bulma kaygısına büyük oranda cevap verebilmektedir. Öğrenci okulda göremediği makine ve aletleri isletmede görmektedir. Öğrenci mesleğiyle ilgili kendisi için gerekli tüm aletleri isletmede görmektedir. ?sletmedeki değisik alet ve makinelerin kullanımında isyeri sahibi yardımcı olmaktadır. ?syerindeki personel büyük oranda isletmedeki öğrenciye yardımcı olmaktadır. Öğrencilerin isyerinde meslekleriyle ilgili deneyimleri artmıstır. Öğrencilerin büyük bir kısmı kendi alanlarına yönelik bir isletmede iken küçük bir kısmı alanlarıyla ilgisi olmayan isletmelerde beceri eğitimi görmektedir. ?sletmeye giden öğrenciler ulasım sorunu çekmemektedir. ?sletmelerin büyük bir kısmında teorik bilgi verilmemektedir. ?sletmede eğitimi büyük oranda usta öğreticiler tarafından verilmektedir. Öğrenciler en çok isletme personeli ile uyumsuzluk sebebiyle dönem arasında isletme değistirmektedir. ?sletmeler büyük oranda öğrencilerin gelecek kaygısına cevap verebilmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study evaluation of students? opinions towards skill training effects are researched. The aim of this research is to determine students? opinions towards skill training effects. The scope of this research is on ten freshmen students who experienced skill training in business administration in 2005-2006 education period in vocational schools from different departments that are located in Sakarya city boundary. A poll has been applied to 250 students from 6 vocational schools that are included to this research. The data taken from the research has been analyzed by using SPSS program. According to the results of research ; business administration competents assist in vocational school students? individual skills. Business administration competent usually obeys the legal orders. The competents behave differently to students from the other personnel. The business administration where the students are going to work are mostly selected by their school. Students don?t find any difficulties to find business administrations in Sakarya region. Compared to vocational school students administration skill training has a great effect on students? personal progress. The duration of administration should be increased. The skills that students gain from the administrations is much more than their schools. Administrations give response to the students? worries about finding jobs in the future. Students have the chance to see the tools that they can?t see in their schools. The owner of the administration help students to use different tools and machines. Students? experiences about their profession increased. While most of the students take part in administrations about their field, few students take part in administrations that are not related with their field. Students who take part in administrations have problems in transportation. Theoretical knowledge is not given in most parts of administrations. Training in administrations are mostly given by skilled workmen. Students mostly change administrations between periods because of having lack of harmony with the administration personnel. Administrations give response to students? worries about their future.