Düsturnáme-i enverì (dil özellikleri-metin)
Düsturname-i enverì (language characteristics,text)
- Tez No: 210441
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİKRİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: DüstÿrnÀme-i Enverì, Dil Özellikleri, Ses Olayları, Metin, Düstÿrn?me-i Enverì, Language Characteristics, Phonetic Events, Text
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Düstÿrn?me-i Enverì XV. yüzyıla ait, Eski Anadolu Türkçesi özellikleri gösteren bir tarih metnidir. İçerdiği tarihi bilgiler açısından kaynak eser niteliğindedir. Düstÿrn?me-i Enverì`nin iki nüshas? vard?r. Paris ve İzmir nüshas?. Paris nüshas? XVII. yüzy?lda istinsah edilmiştir. 2644 beyitten oluşmuştur. İzmir nüshas? ise yazma nüshan?n yaz?ld?ğ? tarih olan Hicri 869 yilindan 25 y?l sonra 894 y?l?nda istinsah edilmiştir. Bu nüshada 3696 beyit vard?r. Çal?şmaya, istinsah tarihi ve beyit say?s? özellikleri aç?s?ndan İzmir nüshas? esas al?nm?şt?r. Bu çal?şma, Giriş, Dil Özellikleri ve Metin ana bölümlerinden oluşmaktad?r. Giriş bölümünde, metin ve müellefi hakk?nda bilgiler yer almaktad?r. Dil Özellikleri, metnin imlas? ve ses olaylar? bölümlerinden oluşturmaktad?r. Metin bölümü ise, İzmir nüshas?n?n transkripsiyonunu içermektedir. Bu bölümlerden elde edinilen bilgiler sonuç bölümünde s?ralanm?şt?r.
Özet (Çeviri)
Düstÿrn?me-i Enverì which belongs to 15th century is a historical text showing old Anatolian Turkish characteristics. It`s wok of saurce in terms of including historical knowledge. Düstÿrn?me-i Enverì has two copres. Paris and İzmir. Paris copy is copred in 17th century and formed in 2644 verses. İzmir copy is copred in 894 which is 25 years after 869 in the moslem calendar. There are 3969 verses in this copy. İzmir copy is based to work in terms of copy time and the number of verses. This work, includes, intraduction, language characteristics and text basic parts. There is information about text and author in intraduction part. Text spelling and phonetic events constrtute language characteristics part. Text parts includes the transcription of İzmir copy. The knowledge obained from these parts is arranged in conclsion part.