İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinde görülen 'madde bağımlılığı' alışkanlığı(Sakarya ili örneği)
'the drug addiction' seen among primary school second stage student(Sakarya as the sample city)
  1. Tez No: 210442
  2. Yazar: MEHMET ŞÜKRÜ CAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH TAŞKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Education and Training, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, kötü alıskanlık, madde bağımlılığı, okul, ilköğretim, Sakarya, Youth, bad habits, drug addiction, school, primary, Sakarya
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Sigara, alkol ve uyusturucu madde gibi kötü alıskanlıkların kullanımının son yıllarda ergenlik döneminin baslangıcını olusturan ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinde basladığı sıkça görülür olmustur. Bu nedenle yüksek risk ve önem tasıyan bu dönem bireylerinin tanınmasına yönelik arastırmaların yapılması önem kazanmıstır. Elimizde bulunan bu çalısma da ilköğretim ikinci kademe öğrencileri arasında sigara, alkol, uyusturucu madde vb. kötü alıskanlıkların kullanım durumun saptamak, bu maddelerin kullanımına yol açan bireysel ve sosyokültürel faktörlerin yanında öğrencilerin bu konu hakkındaki tutumlarını belirlemek ve bu maddelerin sağlığa zararları ile ilgili bilgilerini ölçmek, özellikle bu alıskanlıkların çözümü konusunda öneriler getirmek amacıyla yapılmıstır. Adapazarı Merkez'de Atatürk, Dr. Nuri Bayar, A.Akkoç ve Dernekkırı ?lköğretim okullarından 510 öğrencinin katılımı ile uygulanan anketlerin sonucunda elde edilen veriler, bilgisayarda SPSS 12 programının yardımıyla değerlendirilmistir. Öğrencilerin %19,2'si sigara kullanmayı denemis ve %4,3'ü de halen kullanmakta iken, %10,4'ü hayatlarında bir kez dahi olsa bira ya da alkollü içki kullanmıs ve %2'si halen kullanmaya devam etmektedir. Yine öğrencilerin %1'i kokusundan hoslandığı için herhangi bir sıvı, toz veya gaz kullanmısken,%1,8'i esrar, eroin, morfin, uyusturucu vb. maddeleri kullanma yoluna gitmistir; ayrıca öğrencileri bu maddeleri kullanmaya iten nedenler arasında içinde bulundukları dönemin özelliğini yansıtan `'merak ve özenti'' öğelerinin olması dikkati çekmektedir. Bu çalısma ile ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinde sigara, alkol, uyusturucu vb. madde kullanımının var olduğu; fakat bu kullanım oranının benzer çalısmaların yapıldığı diğer il merkezlerinden daha düsük olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It has often been observed in the last few years that the use of cigarette, alcohol and bad habits such as drugs started in the primary school second stage students which coincides the beginning of puberty age. Therefore, the importance of investigations to know better the individuals of puberty age which carries high risk and importance increased. The study in our hand has been conducted in order to determine the situation about the use of bad habits such as cigarette, alcohol, drugs among second stage primary school students, to find out the approaches of the students to this topic as well as to the the individual and socio-cultural factors that lead the way to the use of such drugs and to weigh their knowledge about the harms of these substances, and especially to bring forward some suggestions to come over these bad habits. The data gathered following the survey with 510 students from Atatürk, Dr. Nuri Bayar, A. Akkoç and Dernekkırı Primary Schools located in the centre of Adapazarı has been evaluated with SPSS 12 program. While the 19,2 % of the students has once tried to use a cigarette and 4,3% still use; 10,4 % have once tried drinking beer or alcoholic beverages and 2 % still use them. Moreover, 1% of them have used a kind of liquid, powder or gas as they liked its scent, 1,8 % have chosen the way to use hashish, heroin, morphin, morfin, narcotics etc. Also among the causes that push them to use these drugs, the existence of the elements of ?curiosity and inclination to intimate? ,which reflect the properties of the stage they are in, attracts attention It is seen with this study that there exists the use of matters such as cigarettes, alcohol, narcotics among the second stage of primary school students, but the proportion of the use is less than other city centers where similar surveys conducted.