Çağdaş sanatta bir anlatım dili olarak video ve enstalasyon
Video and installation as a language of expression in contemporary art
- Tez No: 210440
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRİYE BAŞARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Video Sanatı, Enstalasyon Sanatı, Çağdas Sanat, Bireycilik, Varolusçuluk, Video Art, Installation Art, Contemporary Art, Individualism, Existentialism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çağdas sanatın anlatım dillerinden olan video sanatı ve enstalasyon, ortaya çıktıkları ilk zamanlardan bu yana; sanatsal mecranın sınırlarını kesfetmek, hatta sınırları olabildiğince ortadan kaldırarak soyut bağlamda düsüncenin önünü açmak için oldukça etkili bir yol olmustur. ?zleyicinin ya da alımlayıcının bugüne dek alısılageldik diğer sanatsal anlatım dillerinin, onlarda olusturduğu beklentilere saldırıda bulunarak, izleyiciyi sanatsal etkinliğin bir parçası kılarak düsündüren bu iki sanat kolu, yer yer birlesmis, ortaya video enstalasyonlar çıkmıstır. Bireyin, sanat eyleminin bir parçası haline dönüstürülmesi, sanat eserinin nihai bir anlamı olmamasını da beraberinde getirir. Bu devingen anlamlar, içine dahil olan her seyi belirlemeye devam etmektedir. Algı, her an, her ısıkta, her yeni izleyici ile birlikte değismekte, sanat eylemi asla bir son bulmamaktadır. Diğer bir deyisle, sanat eylemi; anın içerisinde baska anlar yaratır. Video ve enstalasyonun sanatsal anlatım yolu olarak düsündürdüklerinin, sanatın gelisimine katkılarının ve sanat dünyasında açtığı çığırın incelendiği bu çalısma, temellerini bireyin var olusu ve bu var olus serüveninde sorguladığı kavramlar bütününden almaktadır. Tez çalısmasının uygulama kısmında ise video enstalasyon türünde bir proje hazırlanmıstır. Projenin ismi ?KÜNYE? olarak belirlenmistir. Bu projenin sorguladığı ve tartısmaya açtığı kavramlar; birey olus, `ben' kavramı, benlik sorunsalı, belirlenmislikler, kendilik, özgünlük gibi kavramlardır. Bu kavramların sorgulanması neticesinde ortaya çıkan yeni soru ?Sanat eseri özgün olabilir mi? sorusudur. Bu soruya ve diğer sorulara yanıtlar aranmaya gayret edilmistir.
Özet (Çeviri)
Video art and installation which are the narrative ways of modern arts; are both effectual at open mindly and abstract thinking and they also devise the the borderline of artistic fields and then dissolve the poignant edges since they have been discovered. This two kind of modern art section; offences to the accustomed expactations of visitors or wiewers of the artistic activity and let them think by using the way of making the visitors a part of that artistic event when they are performed seperately. By the way, they can do it together sometimes by getting a name like ?video installation?. Making the visitor a part of the artwork, points that there is not any ending meaning or any last construction of the artistic work. These many meanings of artwork determines everything that they include. The perception changes at any time, in any light, by any new wiewer thus it becomes a never ending happening. Bywords the art event creates instant little times in time. This study tries to understand the thinking of these art languages, video and installation, and explore their new epoch and development in arts history. Study is based upon the existence of human being and also his survive of understanding, conseptions of discovering the way of living. In the execution part of this study a video installation is prepared. This project?s discussions of conceptions are, individualism, identity, ego, egoes, determinism and originality. Overall, thinking those questions generates a new question ? Can any artwork be original at this situation?? ?n this project, its used to try disolving this matter and the other queries.