The atmosphere of play
Oyun havası
- Tez No: 210777
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SELİM BİRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Özel alan, Evcillestirme, Oyun, Space, Private space, Domestication, Play
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Tamamlayıcı bir metin niteligindeki bu çalısma iki yıl boyunca ürettigim islerin bir okumasını sunup onların metinsel altyapısına isaret ediyor. Projelerimin altında yatan ana tema, kimligin olusmasında merkezi bir yere sahip olan özneyle onu çevreleyen mekân iliskisinin incelenmesidir. Klasik, duragan dört duvarlı özel alan kavramının daha performatif bir kisisel alan kavramına dönüstügü bir zamanda insanların mekânı nasıl deneyimlediklerini ve onu nasıl kisisellestirdiklerini sorguladım bu metinde. Mekânı iki farklı alanın; kamusalla özel alanın sınırlarının tecrübe edildigi, bu iki alan arasındaki dalgalanmaların yasandıgı bir oyun alanı olarak ele aldım ve öznenin gelistirdigi taktiklerle mekânı evcillestirisip, ehlilestirisip `dısarısı'nı kendi sahasına dahil edisini ve öte yandan onu çevreleyen mekânın da benzer bir yöntem izleyerek öznenin bu taktiklerine karsılık verisini ele aldım.
Özet (Çeviri)
This study is a complementary text that offers a reading of the works I produced in an intensive two year period and indicates the textual substructure them. The main theme of my projects has been the exploration of one?s relationship with its surrounding space, which carries central importance in the construction of identity. In an epoch where the static four walled private space has been liquidated into a more performative sense of personal space, I investigated how people perform in the space and personalize it. I take the space as a playground where the two distinctive, different realms undulate, a ground for practicing the limits of two separate realms: public and private. With the tactics the subject develops, the space is tamed, domesticated, surmounted, and so called outside is incorporated into the territory of the subject; on the other hand, the surrounding environment also follows a similar path and responds to the subject?s incorporation tactics.