Is it possible to make profit only with technical analysis? ISE national 100 index analysis
Sadece teknik analiz ile kar sağlamak mümkün mü? İMKB ulusal 100 endeks analizi
- Tez No: 210784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA OĞUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: teknik göstergeler, grafikler, tahmin, technical indicators, charts, forecasting
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma teknik analizin karlılığı ve yararlılığı üzerine yapılmıştır. Önceden yapılmış çalışmalar ve anketler incelendikten sonra Türkiye'deki borsa aracı kurumlarında çalışan analistlere bir anket yapılmıştır. Bu elden ve mail ortamında yapılan anket çalışmasına 66 kişiden yanıt gelmiştir. Bu anket teknik analizin hisse senedi piyasası için tercih edilen bir yöntem olup olmadığını, hangi sıklıkla kullanıldığını, analistler tarafından hangi indikatörlerin ve grafik tiplerinin kullanıldığını ve bunlara benzer konuları anlamak için yapılmıştır. 66 analistten 59'u karar verme sürecinde genellikle teknik analizi tercih ettiklerini belirtmiştir. Bu 59 kişinin 49'u ise teknik analizin karlılığına inandıklarını dile getirmiştir. İlave olarak, 59'un 43'ü kısa vadeli analizleri tercih etmiştir. Bu tarz cevapların yardımıyla, istatistiksel geçerlilikler göz ardı edilerek, IMKB Ulusal 100 endeksinin 2007'nin ilk yarısı ve 2006 yıllarını kapsayan günlük, lineer grafiklerinin kullanıldığı bir analizi yapılmış, sadece teknik göstergelere bakarak kar sağlanıp sağlanamayacağı bulunmaya çalışılmıştır. Tüm sonuçlar bir araya getirildiğinde, hisse senedi piyasasında teknik analizin tek başına kar sağlayabildiğini ancak bunların büyük karlar olmadığını söyleyebiliriz. İlave olarak, teknik analizin, özellikle kısa vadeli analizlerde, en çok tercih edilen yöntem olduğu ortaya çıkıyor. Amaç teknik analizin kar yaratmak için tek başına yeterli olup olmadığını anlamaktı. Çıkan karlar yeterli olduğu gösteriyor ancak, analizlere, yapısal faktörler, temel analiz, haberler, para giriş çıkışları gibi etkileyiciler ilave edildiğinde yatırımcının kar rakamını yükseltmesi beklenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the profitability of technical analysis. After studying early empirical papers and surveys on technical analysis, a questionnaire is done to the analysts of Turkish brokerage houses. This personally administrated and mail questionnaires were returned by 66 applicants. This survey is done to understand if technical analysis is a preferred method for stock market, how often it is used, analysts choose which indicators, chart types etc. 59 of 66 analysts answers that they generally use technical analysis to decide a trading strategy. 49 of 59 states that they believe the profitability of technical analysis. Additionally, 43 of 59 technical analysts prefer short term analysis. By the help of these kinds of answers, performance of ISE National 100 index for the first six months of 2007 and for year 2006 is examined separately by using daily, linear charts and indicators and ignoring statistical analysis in order to find if an investor can make profit just by looking technical indicators. After combining all results it can be said that technical analysis is generally enough to make profit in stock markets but not big ones. Moreover, it is the most preferred method, especially for short-term analysis. My aim is to understand if technical analysis is enough by itself. Profits shows it is enough but according to the results if investor includes fundamental factors, news etc. into the decision making process he/she may increase the profit level.