Basel II and its possible effects on small and medium enterprises
Basel II ve Basel II'nin kobilere olası etkileri
- Tez No: 210783
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Risk, Kredi Riski, Basel II, KOBİ, Derecelendirme, Risk, Credit Risk, Basel II, SME, Rating
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
KOBİ' ler birçok ülke ekonomisinde temel role sahiptir. Gerçektende OECD ülkelerinde KOBİ'lerin tüm firmalara oranı yüzde 97 den fazladır ve bu oran Türkiye de yüzde 99 un üzerine çıkmaktadır. Basel II kredi riski kavramında yeni bir yöntem getirmektedir. Bu tez çalışması Basel II nin Kredi riski çerçevesini Türk KOBİ'leri ile birlikte analiz etmektedir. Çalışma sadece Türk bankalarının KOBİ' lerle ilgili genel kredi politikalarını analiz etmekle kalmamış, Basel II den sonar KOBİ' lerin durumu incelenmiştir. Gerçektende Basel II nin KOBİ ler açısından finansal zorluklar yaratacağı günümüzde bir tartışma konusudur. Çalışma sermayesinin önemi, bilançolarındaki sorgulanabilir şeffaflık, risk odaklı derecelendirme, yeni teminat standartları KOBİ'ler açısından zorluklar yaratabilecek faktörlerdir. KOBİ'lerin ekonomi için önemi düşünüldüğünde, KOBİ'ler açısından önemli bir negatif etki ekonomiyi oldukça etkileyebilecektir.
Özet (Çeviri)
SMEs play the fundamental role in the economy of many countries. In fact, the percentage of SMEs out of the total number of firms in OECD countries is greater than 97 percent and this number reaches over 99 percent in Turkey. Basel II brings up a new approach in the definition of Credit Risk perception. This thesis analyzes the Credit Risk framework of Basel and its effects on Turkish SMEs. It not only analyzes the general credit policies of Turkish Banks? to Turkish SMEs but it also relates SMEs position after Basel II. In fact, whether Basel II will bring out financial difficulties for SMEs? is a controversial issue. The importance of working capital, questionable transparency of their balance sheets, risk based rating, new collateral standards are some of the things that will inevitably cause difficulties for SME?s. Clearly, sizable negative effect on SMEs would impact the economy considerably considering the importance of SMEs for an economy.