Kafelerde mekan örgütlenmesi: Trabzon örneği
Spatial organization in cafes: Trabzon samples
  1. Tez No: 212042
  2. Yazar: AYLİN ARAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: kafe, mekan örgütlenmesi, kullanıcı tercihleri, kahvehane, café, spatial organization, customer choice, coffeehouse
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kafeler geçmişten günümüze insanların uğrak yeri olmuştur. Geçmişte Türk kültüründe kafe olgusu yerine kahvehaneler mevcutken gençliğin değişen kültürüyle birlikte bu olgu yavaş yavaş yerini kafe kültürüne bırakmıştır. İnsanlar kafeleri bir arada hoşça vakit geçirmek, müzik dinlemek, bir şeyler yemek-içmek için kullanmaktadırlar. Öyle ki günümüzde insanlar evlerde değil de kafelerde bir araya gelmeyi tercih etmektedirler. Günümüzde bu kadar yoğun kullanımı olan kafelerde tercih edilen mekan örgütlenmesi üzerine bir çalışma yapılmak istenmiştir. Trabzon kenti ve içindeki Tanjant Caddesi de pilot bölge olarak seçilmiştir. Altı bölümden oluşan araştırmanın giriş bölümünde kafe mekanının kavramsal olarak ele alınarak, kafe mekanının türleri üzerinde durulmuş, kahvehanelerden kafelere geçiş süreci, kahvehane ve kafe tarihi incelenmiştir. Buradan yola çıkarak kafe mekanlarının oluşmasında etkili olan faktörler irdelenmiştir. İkinci bölümde çalışma konusu, alanı ve kapsamı tanımlanmış, seçilen örneklem alanı üzerinde belirlenen kafelerin mekansal örgütlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlı gözlem, mekan değerlendirme modeli, anket ve anlamsal farklılaşım teknikleri kullanılarak bir çalışma yapılmıştır. Üçüncü bölümde yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiş ve kullanıcıların kafeleri nasıl değerlendirdikleri irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cafes have been commonly visited by people for a long time. While in the past, in Turkish culture, coffee houses used to replace the concept of the modern cafe, with the changing popular culture of the youth, the concept of coffee houses was replaced by cafes. People go to cafes to have a nice time together, to listen to music, to eat and/or to drink. Nowadays they even prefer to meet at cafes rather than at their own places. The objective is to conduct a study on the spatial organization of cafes, which are so commonly visited. The city of Trabzon and Tanjant Avenue were selected to be pilot areas. In the introduction chapter of the study, which is composed of six sections, a conceptual approach to cafes? space was applied, types of cafés? spaces were mentioned, and the process of transformation from coffee houses to cafes and the history of coffee houses and cafes were analyzed. From this point on, the factors shaping the cafes? spaces were examined. In the second chapter, the subject, domain and scope of the study were defined, and a study was conducted on the observation for the spatial organization and evaluation of the cafes in the chosen sample area, using the spatial evaluation model, survey and conceptual differentiation techniques. In the third chapter, the data obtained from the studies was evaluated and the customer evaluations on cafes were examined. In the fourth chapter, the resulting data was assessed.