Bakır, silisyum veya nikel içeren Al-40Zn esaslı alaşımların yapısal, mekanik ve tribolojik özelliklerinin incelenmesi
An investigation of microstructural features and mechanical and tribological properties of Al-40Zn based alloys containing copper, silicon or nickel
  1. Tez No: 212043
  2. Yazar: YASİN ALEMDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL SAVAŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al-Zn, Al-Zn-Cu, Al-Zn-Cu-Si ve Al-Zn-Cu-Ni Alasımları, Yapısal ve Mekanik Özellikler, Sürtünme, Asınma ve Yağlama Özellikleri, Yapı-Özellik ?liskileri, Al-Zn, Al-Zn-Cu, Al-Zn-Cu-Si and Al-Zn-Cu-Ni Alloys, Microstructural and Mechanical Properties, Friction, Wear and Lubrication Properties, Structure- Property Relationships
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmada bir dizi ikili alüminyum-çinko, üçlü alüminyum-çinko-bakır, dörtlü alüminyum-çinko-bakır-silisyum ve alüminyum-çinko-bakır-nikel alasımı kokil döküm yöntemiyle üretildi. Çinko, bakır, silisyum ve nikel oranlarının üretilen alasımların yapı ve mekanik özeliklerine etkileri incelendi. Üçlü ve dörtlü alasımların sürtünme ve asınma özelliklerinin kayma yolu, basınç, hız ve yağ debisine göre değisimleri blok-disk esaslı bir deney düzeneği yardımıyla belirlendi. Elde edilen bulgular geleneksel bir yatak alasımı olan SAE 65 bronzundan elde edilen sonuçlarla karsılastırıldı. Bu çalısmada baz olarak alınan ikili Al-40Zn alasımının dökülmüs durumdaki iç yapısının alüminyumca zengin göbekli ? dendritleri ile bunları çevreleyen ötektoid ? + ? fazlarından olustuğu görüldü. Bakır, silisyum veya nikel içeren üçlü ve dörtlü alasımlarda ise ?, ? + ? ve ? fazları ile birlikte silisyum veya Al3Ni parçacıklarının bulunduğu gözlendi. Al-40Zn-(0-5)Cu alasımlarının sertliği artan bakır oranı ile sürekli artarken, çekme dayanımının %3 Cu oranından sonra artan bakır oranı ile azaldığı görüldü. Silisyum ve nikel katkılarının Al-40Zn-3Cu alasımının çekme dayanımı ve kopma uzaması değerlerini düsürdüğü gözlendi. Diğer taraftan alasımların sürtünme katsayısının artan basınçla azaldığı, sıcaklık ve asınma ile meydana gelen hacim kaybının ise arttığı gözlendi. Alasımların sürtünme katsayısı kayma hızından pek fazla etkilenmezken, sıcaklığının artan kayma hızı ile arttığı, hacim kaybının ise belirli bir hız değerinden sonra artısa geçtiği belirlendi. Al-40Zn esaslı alasımlarda adhezyonun, SAE 65 bronzunda ise abrazyonun yanı sıra adhezyonun da etkin asınma mekanizması olduğu gözlendi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Al-40Zn esaslı alasımların SAE 65 bronzundan daha üstün asınma direnci sergilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, a series of binary aluminum-zinc, ternary aluminum-zinc-copper, quaternary aluminum-zinc-copper-silicon and aluminum-zinc-copper-nickel alloys were prepared by permanent mould casting. Their microstructure and mechanical properties were investigated in the as-cast and heat treated conditions and the effects of zinc, copper, silicon and nickel additions on these properties were determined. The friction and wear properties of the alloys were investigated under different test conditions including sliding distance, pressure, sliding speed and oil rate using a conforming block-on-disc test machine. The results obtained from these alloys were compared with those obtained from SAE 65 bearing bronze. It was observed that the microstructure of binary Al-40Zn alloy consisted of aluminum-rich ? dendrites surrounded by eutectoid ? + ? phase. In addition to these phases ?, silicon or Al3Ni particles were observed in the ternary or quaternary alloys containing copper, silicon or nickel. It was found that the hardness of Al-40Zn-(1-5)Cu alloys increased continuously with increasing copper content, but their tensile strength showed a decrease when the copper content exceeded %3. It was also observed that the additions of silicon and nickel decreased the tensile strength and elongation of Al-40Zn-3Cu alloy. It was shown that the friction coefficient of the alloys decreased with increasing pressure, but their temperature and volume loss showed reverse trend. It was observed that sliding speed has no considerable effect on friction coefficient of alloys, but their temperature and volume loss increased with it. Adhesion was found to be the most effective wear mechanism for the Al-40Zn based alloys, but both abrasion and adhesion operated for the wear of the SAE 65 bronze. As a result of this study, it was concluded that the Al-40Zn based alloys were much superior to the SAE 65 bronze as far as their wear resistance is concerned.