Canlı çizgisel eleman ve kompozisyonların peyzaj mimarlığında kullanımı; Trabzon kent örneği
Usage of living linear elements and compositions in landscape architecture; A case study of Trabzon city
  1. Tez No: 212056
  2. Yazar: NİLGÜN AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Forestry and Forest Engineering, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Linear plant composition, Hedgerow, Semantic Differential Technique
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Endüstrilesmeye paralel olarak kentsel alanlardaki sınırlı arazilerin yesil alana ayrılan bölümü gün geçtikçe azalmaktadır. Büyük kentlerde karsılasılan bu sorunu asmanın alternatif yöntemi yesil dokuyu lineer elemanlar seklinde kentin içine yaymaktır. Bu da, kentsel alanlara çizgisel bitki kompozisyonlarının uygulanması ile saglanabilir. Yapılan çalısmada, canlı çizgisel eleman ve kompozisyonların fiziksel özellikleri, farklı mekanlarda kullanımları, algıdaki farklılasımları ve bu farklılasımların tasarım eleman-ilkeleri ile olan uyumunun ortaya konması amaçlanmıstır. Bu amaçla, yerlesim alanı, kurumsal alan, endüstriyel alan, ulasım alanı ve açık yesil alan olmak üzere bes farklı alanda çizgisel bitki kompozisyonları belirlenmistir. Bitki kompozisyonlarının görsel etkilerinin ortaya konmasına yönelik belirlenen 100 alandan fotograflar çekilmistir ve bu fotograflar kümeleme analizi yapılarak gruplandırılmıstır. Her bir gruptan temsili bir fotograf seçilmis Anlamsal Farklılasım Metodu (AFM) ile farklı kullanıcı gruplarına uygulanan anketlerle degerlendirilmistir. Sonuç olarak; Trabzon kentindeki canlı çizgisel eleman ve kompozisyonların farklı kullanım alanlarına göre fonksiyonlarının degistigi ve yapılan anketler sonucunda estetik görünen çizgisel bitki kompozisyonlarının daha çok tercih edildigi saptanmıstır. Böylece daha ileride yapılacak bu tip bitkilendirmelerin uygulanması sırasında nelere dikkat edilmesi gerektigi ortaya konulmus ve önerilerde bulunulmustur. Anahtar Kelimeler : Çizgisel Bitki Kompozisyonu, Çit, Anlamsal Farklılasım Metodu
Özet (Çeviri)
Proportion of landscaped green coverage in limited and expensive urbanized areas is decreasing day by day as a result of industrialization. Alternatively, green coverage can be distributed linearly around the city to overcome this situation in urbanized areas. This can be achieved by using linear plant compositions such as hedgerows in landscape design. The aim of this study was to investigate, physical properties, space based usage, difference in sensing the linear elements and its co variation with design concept rules. Five different types of areas, residence, public, industrial, transportation and open green are surveyed to define linear plant compositions status. One hundred fields are photographed and grouped using cluster analysis technique to analyze visual impact of hedgerows. One photo representing every group of cluster is used to apply Semantic Differential Technique (SDT) on previously designed questionnaire. Consequently, it is concluded that functions of linear compositions are changing for different usage types and hedgerows with high level esthetics are more preferable. Some implications for future linear planting activities are pointed out and suggestions are given.