Kızılçam (Pinus brutia ten.)'da reçine kelebeği (Dioryctria sylvestrella ratz.) larva galerisi ve gövde reçinesinin uçucu yağ bileşimi
The chemical composition of essential oil from Dioryctria sylvestrella ratz. and Pinus brutia ten. gum resin
- Tez No: 212086
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reçine Kelebeği (Dioryctria sylvestrella Ratz.), Terpenler, Uçucu yağ, Kızılçam akma reçinesi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Reçine Kelebeği (Dioryctria sylvestrella Ratz.) ülkemizdeki kızılçamlarda önemli zarara neden olmaktadır. Çalışma kapsamında, beş ağaçtan alınan kelebek reçinesi ile Asit- Pasta yöntemi ile elde edilen reçinenin uçucu yağları Clevenger cihazında su buharı destilasyonu ile elde edildi ve GC-MS ile analizi yapıldı. Kelebek reçinesi yağında kırk yedi, gövde reçinesi yağında ise kırk beş farklı terpen bulundu. Kelebek reçinesinde ve gövde reçinesi uçucu yağındaki ana bileşenler ortalama olarak sırasıyla; ?-Pinen % 20.2?19.7, trans-Caryophyllen % 10.8?7.8, ?-Terpinen % 10.1? 10.2, ß-Pinen % 9.4?13.3, ?-Himachalen %7.3?0.5, Terpinolen % 6.2?6.2, ?-Muurolen % 3.2?0, ?3-Karen % 3.1?3.7 ve Caryophyllen oksit % 1.9?1.5, Longifolen % 0.7- 9.9 olarak bulunmuştur. Reçine kelebeği reçinesi terebentininde bulunduğu halde gövde reçinesi terebentininde bulunamayan bileşenler; 2-ß-Pinen % 0.4, Myrcen % 2.2, 4,8-Epoxy-pmenth- 1-en % 0.1, Norinon % 0.4, Thujen-2-on % 0.2, cis-Pinocarveol % 1.9, p-Menth- 1-en-8-ol % 5.0, Thymyl methyl ether % 5.3, Perillal % 0.7, Spathulenol % 2.0, ?- Muurolen % 3.2 olarak tespit edilmiştir. Buna karşılık gövde reçinesi terebentininde tespit edildiği halde, reçine kelebeği reçinesi terebentininde bulunamayan bileşenler p-Cymenen %1.6, ? 2-Karen % 6.9, Nopinon % 0.2, İsopinocampheol % 4.6, Carvacrol methyl ether % 0.4, Cuminal % 0.4, ?-Amorphen % 0.2 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Dioryctria sylvestrella Ratz. causes significant damage on Pinus brutia Ten. In Turkey. Essential oils from five Pinus brutia resin infested by Dioryctria sylvestrella Ratz.and Asit-Pasta Tapping method resin were hydrodistilled in a Clevenger-type apparatus and analyzed by GC-MS in contention with insect. Fourty seven and fourty five components different terpenes were identified respectively in the samples from Dioryctria sylvestrella Ratz. and gum resin. The relative amounts of the main components in the oils obtained from Dioryctria sylvestrella Ratz. resin and gum resin were found to be ?-Pinen % 20.2-19.7, trans- Caryophyllen % 10.8-7.8, ?-Terpinen % 10.1-10.2, ß-Pinen % 9.4-13.3, ?-Himachalen %7.3-0.5, Terpinolen % 6.2-6.2, ?-Muurolen % 3.2-0, ?3-Caren % 3.1-3.7 and Caryophyllen oxide % 1.9-1.5, Longifolen % 0.7- 9.9 respectively. The compounds found in the oil from Dioryctria sylvestrella Ratz.resin, whereas not found in the oil from gum resin were as fallows; 2-ß-Pinen % 0.4, Myrcen % 2.2, 4,8- Epoxy-p-menth-1-ene % 0.1, Norinon % 0.4, Thujen-2-one % 0.2, cis-Pinocarveol % 1.9, p-Menth-1-en-8-ol % 5.0, Thymyl methyl ether % 5.3, Perillal % 0.7, Spathulenol % 2.0, ?-Muurolen % 3.2. However, The compounds found in the oil from gum resin but not found in the oil from Dioryctria sylvestrella Ratz. resin were as fallows; p-Cymenen %1.6, ?2-Caren % 6.9, Nopinon % 0.2, Isopinocampheol % 4.6, Carvacrol methyl ether % 0.4, Cuminal % 0.4, ?-Amorphen % 0.2. Key Words : Dioryctria sylvestrella Ratz., Terpenes, Essential oils, Pinus brutia gum resin