Trabzon ili orman köylerinde kadın ve orman kaynakları ilişkisi
The women and relationship between women and forest resources in forest villages in Trabzon
  1. Tez No: 212085
  2. Yazar: SÜLEYMAN ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVLET TOKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Köyleri, Köy Kadını, Kırsal Kalkınma, Orman Kaynakları, Trabzon, Forest Villages, Rural Women, Rural Development, Forest Resources, Trabzon
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Gelismekte olan ülkelerde kadınların ormancılık faaliyetlerinde önemli bir rol oynadıgı bilinir. Kadınlar, dogrudan gelir elde etmenin yanı sıra, yakacak odun ve tıbbi bitki saglama, agaçların yapraklarını hayvan yemi olarak kullanma, aileleri için besin elde etme amacıyla orman kaynaklarını sıkça kullanırlar. Bu kaynakların kullanılmasının genellikle kadınların eliyle olması onları çevre yönetiminin aktörleri yapmaktadır. Bu çalısma ile, kadınların ve karsılastırma yapabilmek için erkeklerin; demografik ve sosyo-ekonomik yapıları, orman kaynaklarından faydalanma sekil ve yogunlukları, ormanlardan ve ormancılıktan beklentileri belirlenerek, kırsal kalkınma planları yapan ve uygulayan birimlerin bu durumu dikkate alarak daha islevsel planlar yapmalarına yardımcı olmak amaçlanmıstır. Arastırma alanı olarak seçilen Trabzon li orman köylerinden örneklenen 68'inde yasayan ve rastgele seçilen 15 yas üzeri 611 kadın ve 237 erkek katılımcı ile yüz yüze anket çalısması yürütülmüs, ayrıca köylerin genel özellikleri belirlenmistir. Elde edilen veriler SPSS programında frekans tabloları ve Ki-kare bagımsızlık testi (çapraz tablo analizi) kullanılarak degerlendirilmistir. Arastırma alanındaki kadınların sosyo-ekonomik konumu, Türkiye ortalamalarının altında, bazı bölgelerin kırsal kesim ortalamalarından daha iyi durumda ve gelismekte olan çogu ülke ortalamalarının üzerinde oldugu belirlenmistir. Kadınların % 89,5'inin saglık güvencesine sahip olması, 15-24 yas grubundaki kadınlardaki okuma-yazma oranının % 99'a ulasması, egitim düzeylerindeki gelismenin sosyal tercihlere yansıması, orman köylerinde yasayan kadınların geldigi noktayı ortaya koyması bakımından dikkat çekicidir. Orman kaynaklarından elde edilen dogrudan gelir ve orman kaynaklarından yararlanmanın aile bütçesine katkısı, gelismekte olan pek çok ülke düzeyinin altında bulunmaktadır. Orman kaynaklarından saglanan faydanın aile bütçesine katkısı gün geçtikçe azalmakta, orman köyleri genellikle emeklilerin yasadıgı köyler olma özelligi kazanmaktadır. Orman köylerindeki sosyo-ekonomik ve kültürel gelisim, bu köylerde yasayan kadınların yasamını kolaylastırmakta, bitkisel ve hayvansal üretim miktarlarını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is genarally known that women in developing countries play a vital role in forestry. Women are major users of forest resources mainly as a source of income and also as a means of sustaining the family by providing food, medicine and fuel for the family and fodder for livestock. Women?s primary role in meeting basic needs make them actors in environmental management. This study defines women?s and men?s (for a healthy comparison) demographic and socio economic structure; expectations from forests and forestry; and how and how much they benefit from the forest resources. Its aim is to help the units which are interested in or studying on the rural development issue by helping them in terms of creating more functional plans with the assistance of the findings of the study. Area of the research is 68 prototype forest villages in Trabzon which are selected randomly. Face to face questionnaire is done with 611 women and 237 men (above the age of 15) in those villages and at the same time the general futures of those villages are identified. The findings have been tested with help of tables for frequencies and cross tabs tests. In this study it is identified that the socio-economic condition of the subjects is under Turkey- average; better than rural area average of some regions; and above many developing countries average. It is very important to be aware of the facts that 89, 5 % of women have health insurance; the percentage of literacy of the women between the age of 15- 24 is 99 %; and the educational background directly affect social choices. Because, all those shed a light on the current condition of women live in forest villages. On the other hand, comparing with many developing countries, the direct income from forest resources and the contribution of forest resources to the family budget is not satisfactory. The contribution of forest resources to the family budget is decreasing day by day and the forest villages have generally became residential space for retired people. While the socio economic and cultural development in the forest villages eases women?s life, it decreases the production of agriculture and livestock.