Doğu Karadeniz bölgesi kentsel sitlerinde koruma sürecinin değerlendirilmesi
Evaluation of preservation process of the urban districts in The Eastern Black Sea region
- Tez No: 212087
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SAĞSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Sitler, Koruma, Urban Districts, Preservation, Eastern Black Sea Region
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesi Kentsel Sitlerinde koruma sürecini değerlendirmek üzere, bölgedeki kentsel sitlerin 2002 ve 2007 yılları arasındaki korunma süreçlerini ele alan bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın amacı ve yöntemi belirtilmiş, konunun kuramsal temeli hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan sekiz kentsel sit alanında, 2002 ve 2007 yıllarında gerçekleştirilen alan çalışması ile kentsel sitlerin korunma durumları tespit edilmiştir. Alan çalışması ile elde edilen tespitler istatistik program (SPSS 12.0) yardımı ile değerlendirilmiş ve daha anlaşılır özet bilgilere ulaşılmıştır. Üçüncü bölümde ise, istatistik değerlendirmeler ile ulaşılan bulgular sonuç tablosuna aktarılmış ve 2002 ile 2007 yılları arasındaki beş yıllık sürede kentse sitlerin korunma durumlarına ilişkin sonuçlara ulaşılmıştır. Bu çalışma bağlamında, sonraki aşamalarda gerçekleştirilebilecek diğer çalışmalar öneriler bölümünde ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the preservation process of the Eastern Black Sea Region Urban Districts in the period from 2002 to 2007. The study consists of three main parts. In the first part, the aim of this study and the method to be used is explained. Previous studies on the preservation are given. In the second part, preservation status of the eight urban districts in the Eastern Black Sea Region is determined by making a comparison between two case studies carried out in 2002 and 2007. An evaluation is made by making use of SPSS 12.0 statistical software. In the last part, results obtained by the case study and the statistical evaluation are given and preservation status of the urban districts in the region is determined in the period of five years from 2002 to 2007. Some recommendations are given.