Kadastronun özel sektörle yapılmasının değerlendirilmesi (Kastamonu örneği)
Evalution of the carriying out cadastral works with private sector (Case study of the Kastamonu)
- Tez No: 212099
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: İhaleli Kadastro, Orman Kadastrosu, ARİP, KİK, Kastamonu XIX. Kastamonu Bölge Müdürlüğü, Cadastre by tender, Forest Cadastre, ARİP, KİK, XIX. District Office of Kastamonu
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kadastro, toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişmenin yerine getirilmesinde temel işlevi olan, arazi ve emlak mülkiyet haklarının Anayasal güvencesini garanti eden, toprak ve yapılar hakkındaki çeşitli bilgilerin korunmasını sağlayan, ülkesel ve yerel uygulamaların saydamlığına önemli katkı sağlayan bilgi sistemidir. Ülkemizde kadastro faaliyetlerinin geçmişine bakıldığında, 5602 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği yıllarda ortaya konulan hedef, kadastronun 20 yılda bitirileceğiydi. Ancak, o yıllardan günümüze gelinene kadar hep ileride 20 yıl tutacak bir iş kaldığı söylenmektedir. Bu durum, mevcut imkânlarla kadastro müdürlüklerinin tesis kadastrosu işini kısa süre içinde bitirmesinin mümkün olmadığını ortaya koymaktadır. Üstelik tesis kadastrosu biten köyler genelde merkeze yakın, çalışma şartlarının iyi olduğu, orman, mera, sit, güvenlik, göç, bilirkişi veya idari sınır itilafı gibi problemlerin nispeten olduğu vatandaşların kadastroyu istedikleri köylerden seçildikleri için geri kalan köylerde tesis kadastrosu işlemlerinin kadastro müdürlüklerinin kendi imkânları ile yapılması oldukça zor gözükmektedir. Bu nedenle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) 2004 yılı ikinci yarısından itibaren Dünya Bankası'ndan temin edilen kredi ile ARIP (Tarım Reformu Uygulama Projesi) kapsamında ve Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü kaynaklı KİK (Kamu İhale Kanunu) kapsamında çalışmalara başlamıştır. Her yıl yaklaşık 3000 birimde çalışarak üç sene gibi kısa bir süre içinde tesis kadastrosu çalışmalarının bitirilmesi planlanmıştır. Bu Yüksek Lisans Tezinde Kastamonu XIX. Bölge Müdürlüğü yetki alanını seçilerek bu alanda kadastronun özel sektörle yapılmasının avantaj ve dezavantajları incelenmiş, özellikle kadastronun özel sektörce yapılmasından ileri gelen problemler ve avantajlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cadastre is an information system that contributes to fulfillment of economical and cultural developments, constitutional assurance of land, ownership and real estates protection of soil and constructions and transpanency of national and local applications. In our country when the 5602 numbered low came into effect the aim was to complete the cadastre of country in 20 years but it couldn?t be succeeded. This situation shows that completing the cadastre in such a short time is not possible with available possibilities of cadastre offices. In addition, villages that cadastre was completed have good working standarts and have no problems about forest, feding area, protected area, security areas, emigration, expert witness or administrative boundaries and citizens are ambitious for cadastre the situation is more difficult for rest of villages? cadastre because cadastre offices can not complete cadastre by their own opportunities. Because of this reason TKGM started cadastre working at the 2nd half of 2004 in context of ARIP Project which is fenanced by World Bank. By this way it is planned to finish the cadastre in three years by working in 3000 units every year. In this study firstly,area of responsibility area of XIX. District Ofice of Kastamonu is determined and selected as the working area. In the working area it is analyzed that is it adventegous or disadventegous to perform cadastre by private sector ? Problems and advantages which are based on private sector are analyzed especially.