Doğu Karadeniz orojenik kuşağı güney zonunda Akşar (Bayburt) yöresindeki kıvrımların orijini ve sınıflandırılması
The origin and classification of the folds in the Akşar region (Bayburt), Eastern Black Sea orogenic belt
  1. Tez No: 212104
  2. Yazar: CEM YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Pontid, Akşar, Yapısal Jeoloji, Kıvrım-Fay tektoniği, Eastern Pontide, Akşar, Structural Geology, The fold and fault tectonic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Akşar (Bayburt) yöresindeki kıvrımların orijini ve sınıflandırılmasını amaçlayan bu çalışmada kıvrımların oluşum mekanizması ortaya koyularak faylar ve kıvrımlar arasındaki ilişkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Doğu Pontid Güney Zonu'nda yer alan inceleme alanının tabanına Paleozoyik yaşlı Gümüşhane graniti yerleşmiştir. Gümüşhane graniti uyumsuz olarak Liyas yaşlı Şenköy Formasyonu tarafından örtülür. Şenköy Formasyonu'nu uyumlu olarak üzerleyen Malm- Alt Kretase yaşlı Berdiga Formasyonu, sırasıyla uyumsuz olarak Üst Kretase yaşlı Karadere Formasyonu ve Eosen yaşlı Sırataşlar Formasyonu'nca üstlenir. Çalışma alanındaki tüm birimler Kuvaterner yaşlı alüvyonlar tarafından uyumsuz olarak örtülür. Bölgede yapılan arazi çalışmaları sonucunda hem kıvrımların hem de kırık ve fayların Doğu Pontid ana kırık hatları olan KB-GD, KD-GB ve D-B doğrultularıyla uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Kıvrımlar ve faylar arasındaki ilişki göz önünde bulundurulduğunda kıvrımların oluşumunun faylarca bölünmüş blokların hareketleriyle, tek bir deformasyon evresi sonucu oluştuğu sonucuna varılmıştır. Yapılan kıvrım analizleri sonucunda arazideki kıvrımların simetrik dalımlı kıvrımlar olduğu saptanmış ve Fleuty diyagramına göre yarı yatay dik kıvrım ve az dalımlı dik kıvrım olarak sınıflandırılmıştırlar. Ayrıca, bölgede faylara bağlı oluşan ve fayların hareket yönlerini gösteren (Z) tipi en-echelon, enine (transversal) ve boyuna (longitudinal) kıvrımların varlığı da ortaya koyulmuştur. Arazide yapılan yapısal analiz çalışmalarına göre (kıvrım ve kırık analizleri) çalışma sahası Eosen sonrası KB-GD doğrultulu basınç gerilmesiyle deforme olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, aiming to determine origin and classification of folds in the Akşar region, the formation mechanisms of the folds and the relationships between faults and folds are described. The study area is located in the south zone of the Eastern Pontides. The bottom of the study area is formed by the Gümüşhane Granite. This unit is uncomfortably overlain by the Liassic aged Şenköy Formation. The Berdiga Formation settling down the Şenköy Formation is uncomfortably overlain by the Upper Cretaceous aged Karadere Formation and Sırataşlar Formation, respectively. All these units are covered by alluvium. The field studies suggest that the folds, faults and fractures correspond with the main fracture directions of the Eastern Pontide as NW-SE, NE-SW and E-W. If the relationships between folds and faults are taken into account; the folds may be formed via the motions of the blocks split by the faults and as the result of the unique deformation stage. The results of fold analysis imply that the folds in the study area are symmetrical plunging folds and based on the Fleuty diagram, they are classified as upright subhorizontal and upright gently plunging folds. Additionally, (Z) type en-echelon, transversal and longitudinal folds are described in the region. According to structural analysis studies (folds and fault analysis), the study area were deformed by NW-SE directed pressure tensions during post-Eocene time.