Yeni ilköğretim altıncı sınıf fen ve teknoloji dersi öğretim programının öğretmen görüşleri ışığında değerlendirilmesi (Gümüşhane ili örneği)
The evaluation of the new primary curriculum 6th class science and technology lesson curriculum in the light of teacher's opinions
- Tez No: 212105
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇEPNİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yeni İlköğretim Programı, Fen, Teknoloji ve Toplum, Program Değerlendirme, The New Primary Education Programme, Science, Technology and Society, Evaluation the Programme
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırmanın amacı; 2006?2007 eğitim-öğretim yılında, ülke genelinde uygulanmaya yeni başlanan 6. sınıf Fen ve Teknoloji Dersi, Öğretim Programını öğretmen görüşleri ışığında değerlendirmektir. Araştırmadaki veriler tarama modeli kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2006?2007 öğretim yılında Gümüşhane il merkezi ve ilçelerinde görev yapan 46 Fen ve Teknoloji öğretmeni oluşturmaktadır. Uygulanmasına yeni başlanan bu programla ilgili öğretmenlerin görüşlerini almak için 46 öğretmene toplam 55 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Ayrıca; yeni öğretim programının uygulanmasında karşılaşılan problemleri, programın olumlu ve olumsuz yönlerini, programı uygulamada okulların fiziki yapısı ve çevre şartlarının yeterliliğini belirlemek için 21 öğretmenle de yarı yapılandırılmış mülâkatlar gerçekleştirilmiştir. Anket verilerinin analizinde basit istatistik teknikler; mülâkatların analizinde ise tematik kodlama yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmenler, programın genel yapısının açık ve anlaşır olduğunu; programdaki kazanımların genel amaçlara paralellik gösterdiğini; öğrencilerin bilişsel ve psikomotor gelişim düzeyine uygun olduğunu belirtmişlerdir. Programın öğretim boyutu ile ilgili olarak öğretmenler, programı uygularken fazla zorlanmadıklarını; fakat zaman zaman eski öğretim yöntemlerine geri döndüklerini; öğrencilerin eskiye kıyasla sınıf içi etkinliklere daha fazla katıldıklarını; öğrencilerin, yeteneklerini ortaya çıkaran çalışmaları daha çok yaptıklarını belirtmişlerdir. Araştırmada, öğretmenlerin programın altında yatan yapısalcı ve çoklu zekâ öğrenme teorilerinin gerçek felsefesini ve uygulamaya dönük boyutlarını tam olarak algılamadıkları gözlemlenmiş ve özellikle bu iki öğrenme teorisinin ortaya çıkardığı; ?Alternatif Ölçme ve Değerlendirme? yaklaşımları hakkında teorik bilgi ve pratik deneyimlerinin olmamasından dolayı ciddi sorunlarla karşılaştıkları tespit edilmiştir. Ayrıca; yeni programların doğasına uygun fiziksel alt yapıların okullarda olmayışı veya çok az oluşu, yine programın etkili uygulanmasını önleyen diğer bir etken olarak belirlenmiştir. Bu sorunları çözmek için öğretmenlere, yeni programın dayandığı öğrenme teorilerini ve pratikte uygulama durumlarını içeren deneyimler kazandırılmalı; ayrıca okulların fiziki alt yapıları programın gereksinimlerini karşılayacak düzeye getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is, to evaluate the 6th class Science and Technology lesson programme, which is new started to apply at the general of the country, in the light of the teacher?s opinions in 2006-2007 educational year. The data, in the research, have been acquired by using survey model. The sampling of the research, 46 Science and Technology teachers, who are dutying in the primary schools which are involved in Gümüşhane and the districts of it. In order to take the opinions of the teachers about the programme, to 46 teachers totally 55 questions, the questionnaires has been carried out. Besides, to 21 teachers, semi-ready-make interview has been done with the teachers in order to determine the problems which are met in the applying the education programme, the negative and positive relations of the programme, the environmental conditions and physical constitution of schools at applying of the programme. In the analysis of he investigation data, the simple statistics techniques have been used and the thematic code approach, however, has been used the analysis of the interviews. At the end of the research, the teachers have determined that the general structure of the programme has been found clear and intelligible, the opinions of the programme are suitable for general purposes and they have determinate that the students are suitable for informational and psychomotor developing level. Teachers about teaching size of programme, have determined that while they were carrying out the programme they didn?t forced much but from time to time they returned old educational techniques, by analogy of old the students joined the classroom activates much. In the research, it has been established that teachers didn?t perceive the real philosophies of poly intelligence learning theories and structural and the facing practice sizes exactly in order to solve these problems, experimentations must be acquired which include teaching theories and practicing situations in application . Besides the physical under part of schools must be brought the level which will reply to the necessity of the programme.