Dağ horozu (Tetrao mlokosiewiczi)'nun Posof yöresindeki üreme biyolojisi ve yaşam alanı kullanımı
Habitat use and breeding biology of the caucasian black grouse (Tetrao mlokosiewiczi) in Posof, Turkey
- Tez No: 212110
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Zooloji, Biology, Forestry and Forest Engineering, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Dağ horozu, Tetrao mlokosiewiczi, Üreme Biyolojisi, Yaşam Alanı Kullanımı, Tehditler, Posof, Sesödile Dağı, Türkiye, Caucasian black grouse, Tetrao mlokosiewiczi, breeding biology, habitat use, threats, Posof, Sesödile Mount, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
?Dağ horozu (Tetrao mlokosiewiczi)'nun Posof Yöresindeki Üreme Biyolojisi ve Yaşam Alanı Kullanımı?nın araştırıldığı bu çalışma, araştırma alanı olarak seçilen Ardahan ilinin, Posof ilçesindeki Sesödile Dağında (2438 m), 2005 yılı Nisan ayından, 2007 yılı Haziran ayına kadar, toplam 57 gün süren, 15 adet arazi gözlemi ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, dağ horozunun, üreme dönemindeki ana aşamalar olan üreme gösterileri, çiftleşme, kuluçka, civciv çıkarma ve yavru büyütmenin ne zaman ve nasıl gerçekleştiği, bu aşamalarındaki yaşam alanı kullanımı ve popülasyonlarını tehdit eden başlıca etmenler ile alınması gereken tedbirlerin neler olabileceği araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, dağ horozunun üreme döneminin Mart ayının son haftasında üreme gösterileri ile başlayıp, yavruların annelerini terk ettiği Eylül ayı sonuna kadar devam ettiği tespit edilmiştir. Üreme döneminde en yoğun üreme gösterileri, Nisan ayı sonunda başlamış, en yoğun civciv çıkışları ise Haziran ayında gerçekleşmiştir. Bu aşamaların başlangıcı ve devamı üzerindeki en önemli etkenin hava sıcaklığı ve hava durumu olduğu tespit edilmiştir. En önemli üreme gösterileri; özel alan sahiplenme, sıçrama, gösteri uçuşu, gösteri duruşu, dövüş, ses çıkarma ve kabul hareketidir. Üreme döneminin önemli aşamalarında, yaşam alanı olarak, hava durumu, besin ve bitki örtüsüne bağlı olarak genelde subalpin kesim başta olmak üzere, 1870-2420 m yükseltiler arasındaki ormanın üst kesimleri, subalpin ve alpin kesimleri tercih ettikleri tespit edilmiştir. Popülasyonlarını tehdit eden başlıca etmenler olarak ise, otlatma, çoban köpekleri, yaşam alanı tahripleri, insanların verdiği rahatsızlıklar, yumurta toplama, kaçak av, kar, dolu ve yırtıcılar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates and presents the results of a study dealing with the distribution, habitat use and breeding biology of Caucasian black grouse (Tetrao mlokosiewiczi) in Sesödile Mount (2438m) in Posof. Throughout the study period from April 2005 to June 2007 observations were made in a total of 15 field trips. The main objectives in this study were important breeding stages times (lekking, mating, nesting, incubation, brooding and nursing), habitat use and principal threats. The results of the study revealed that Caucasian black grouse breeding season started by the end of March with lekking and finished by the end of September with offspring dissolved. The starting and finishing times of breeding stages were affected by mainly air temperature and air situation. The most important display activities were territorial flights, squatting, flutter jumping, combats, voices and acceptation behavior. Copulations occurred between adult males and females. Only females brooded after copulations. Nesting areas were selected the surrounding of lekking areas by females. Families were constituted females and their chick. Due to the air situation, food and vegetation cover, Caucasian black grouse preferred upper forest, subalpine and alpine habitats between 1870 and 2420 m asl altitudes. Principal threats for the species were determined to be habitat deteriorations, grazing, shepherd dogs, human disturbances, poaching, egg collection, snow, hail and predator animals.