Kuzey Anadolu'daki eosen yaşlı kömürlerin organik jeokimyasal özellikleri ve çökelme ortamları
Organic geochemical characteristics and depositional environments of eocene coals in North Anatolian
- Tez No: 212111
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kömür, Eosen, TOK, Kerojen, Olgunluk, Vitrinit yansıması, n-alkan, biyomarker, GC-MS, Coal, Eocene, TOC, Kerogen, Maturity, Vitrinite reflection, n-Alkane, Biomarker, GC-MS
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada Kuzey Anadolu'daki Boğaköy (Amasya), Yeniçeltek Eskiçeltek, Armutlu (Amasya-Suluova), Aspiras (Kastamonu-Tosya) ve Salıpazarı (Bolu-Mengen) sahalarında yer alan Eosen yaşlı kömürlerin kimyasal, organik jeokimyasal ve bazı petrografik özellikleri incelenmiştir. Kömürlerin kaba kimyasal analizlerinde ölçülen kül, uçucu madde, toplam kükürt ve üst ısıl değerleri birbirinden oldukça farklıdır. Vitrinit yansıması ölçümlerine göre tüm kömürler diyajenez aşamasındadır. Yansıma değerlerine göre kömürleşme derecesi Yeniçeltek, Eskiçeltek ve Armutlu kömürleri için alt-bitümlü A ya da yüksek uçucu bitümlü C, Boğaköy ve Salıpazarı kömürleri için alt bitümlü C ve Aspiras kömürleri için linyit olarak belirlenmiştir. Çalışma sahalarındaki kömürlerin tümü yüksek TOK değerlerine sahiptir. Buna karşın bitüm/TOK oranları düşüktür. Yeniçeltek, Eskiçeltek ve Salıpazarı sahalarında yüksek Hİ değerleri tespit edilmiştir. Yeniçeltek, Eskiçeltek ve Salıpazarı kömürleri Tip II kerojen, Boğaköy, Armutlu ve Aspiras kömürleri ise çoğunlukla Tip III kerojen çok az oranda da Tip II kerojenden oluşmaktadır. Gaz kromatogramlarında yüksek ve genellikle tek karbon numaralı karasal ortam belirteci olan n-alkanların baskın olduğu ve az oranda da algal katkının bulunduğu tespit edilmiştir. Biyomarker analizleri sonucu m/z 191 ve m/z 217 kütle piklerini veren GC kromatogramı verileri ile elde edilen parametrelere göre, Yeniçeltek ve Eskiçeltek kömürleri suboksik göl ya da gölsel bataklıklarda, Armutlu ve Aspiras kömürleri suboksik denizel bataklıklarda, Salıpazarı kömürleri hafif tuzlu suboksik göl veya gölsel bataklıklarda çökelmişlerdir. Gaz kromatogramlarında görülen UCM olgunlaşmamış organik maddeyi ve biyolojik bozunmayı işaret etmektedir. Ayrıca Tmax, CPI ve OEP indeksleri, vitrinit yansıması ve biyomarker olgunluk verilerine göre çalışma sahalarındaki kömürler olgunlaşmamışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, chemical, organic geochemical and some petrographic characteristics of the Eocene coals in the Boğaköy (Amasya), Yeniçeltek Eskiçeltek, Armutlu (Amasya- Suluova), Aspiras (Kastamonu-Tosya) and Salıpazarı (Bolu-Mengen) fields in northern Anatolian were investigated. Ash, volatile material, total sulfur and upper heat values of coals are different. According to vitrinite reflection measurements, all coals are in diagenesis stage. Based on the same data, degree of carbonization is found as sub-bituminous A or high-volatile bituminous C for the Yeniçeltek, Eskiçeltek and Armutlu coals, sub-bituminous C for the Boğaköy and Salıpazarı coals and lignite for the Aspiras coals. All samples have high TOC values but low bitumen/TOC ratios. High HI values were determined for the samples of Yeniçeltek, Eskiçeltek and Salıpazarı fields. The coals are composed of Type II kerogen while other coals are mostly composed of Type III kerogen and lesser amount of Type II kerogen. Gas chromatograms indicate the dominancy of n-alkanes, which are the indictor of terrestrial environment with single carbon number, and little amount of algal contribution. Parameters obtained from mass spectrometer data on m/z 191 and m/z 217 indicate that Yeniçeltek and Eskiçeltek coals were formed in suboxic lakes or lacustrine swamps, the Armutlu and Aspiras coals were deposited in suboxic marine swamps and the Salıpazarı coals were formed in slightly saline suboxic lake or lacustrine swamps. UCM observed in gas chromatograms indicates immature organic matter and biodegredation. In addition, Tmax, CPI and OEP indexes, vitrinite reflection and biomarker maturity data show that coal samples are thermally immature.
Benzer Tezler
- Gölova masifi doğu kesiminin petrojenezi
Petrogenesis of the eastern part of Gölova massif
YILDIZ ÖZGÜLÜK
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
Jeoloji Mühendisliğiİstanbul ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. TİMUR USTAÖMER
- Yozgat batolitini oluşturan lökogranitlerin ve yozgat volkanitlerinin petrolojisi
Petrology of leucogranite of yozgat batholith and yozgat volcanics
CANAN TİRYAKİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Jeoloji MühendisliğiCumhuriyet ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. TANER EKİCİ
- Kuzeydoğu Ege kıyı ve deniz alanlarının tersiyer jeolojisi ve sedimantolojisi
Tertiary geology and sedimentology of the Northeastern Aegean offshore and nearshore regions
YAŞAR KESGİN
Doktora
Türkçe
2002
Jeoloji MühendisliğiAnkara ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BAKİ VAROL
- Anadolu'daki kuvaterner yaşlı bazaltik volkaniklerin kökeni
The Origin of quaternary basaltic volcanics in Anatolia
PINAR ALICI
Doktora
Türkçe
2002
Jeoloji MühendisliğiHacettepe ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ABİDİN TEMEL