Kara yolları fiziksel yapıları ve ölçü yöntemleri üzerine incelemeler
Analysis on physical building and measurement methods of highways
  1. Tez No: 212119
  2. Yazar: ADEM ABDİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Jeoloji Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Geological Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karayolu, GPS, skandil, Tünel, Highway, GPS, Measurement of the Depth of Water, Tunnel
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Birçok mühendislik faaliyetlerinde olduğu gibi karayollarının planlanması ile baslayıp yapımı ile son bulan tüm asamalarda harita mühendislik faaliyetleri etkin rol oynamaktadır. Bu çalısmada karayollarındaki harita mühendislik faaliyetlerinin mühendislik ölçmeleri açısından gelisimine, günümüz itibari ile uygulanan ölçü tekniği ve yapım yöntemlerinin incelenmesine bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarının irdelenerek belirlenmesine ve bu doğrultuda görüs ve öneriler sunulmaya çalısılmıstır. Bunun yanında Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğu altındaki yolların planlama ve yapım çalısmalarının nasıl ve hangi kriterler ısığında gerçeklestirildiğine, projelendirmeye altlık olarak üretilen haritaların yapım esaslarına, projelendirme safhalarına ve projelerin zemine uygulanması çalısmalarının ne tür jeodezik yöntemlerle yapıldığı incelenerek özel sektör birimlerinin bu çalısmaları ne yönde etkilediği arastırılmıstır. Ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yetki ve sorumluluğu altındaki karayolu yapım çalısmaları daha çok ihale suretiyle özel sektör kuruluslarına yaptırılmakta olduğu görülmektedir. Özel sektör kurulusu bünyesindeki teknik personel ve donanım vasıtasıyla tüm islem adımlarını gerçeklestirmeye çalısmaktadır. Bu nedenle ülkemiz karayolu çalısmalarında en etkin rolü özel sektör kurulusları (yüklenici firmalar) üstlenmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü ise yapılan bu çalısmalarda yüklenici firmanın isi öngörülen süresinde ve teknik sartnameler uyarınca belirlenen ölçüm ve yapım doğruluklarında yapıp yapılmadığını kontrol etmekle yükümlüdür. Bunun yanında kullanılan ölçüm ve yapım yöntemleri çoğu zaman yüklenici firma tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle yol yapım çalısmalarında isin daha hızlı, daha güvenli ve daha ekonomik olarak yürütülmesi için teknolojik gelisimleri, yol geometrik özelliklerini ve fiziksel yapılarını göz önünde bulundurularak yol yapım çalısmalarındaki ölçüm yöntemlerinin ve yapım tekniklerinin ihaleyi yapan yetkili organlarca belirlenip, ihale özel sektöre bu yöntem ve tekniklerin gerçeklestirilmesi doğrultusunda vermelidir. Bu sekildeki bir yaklasım ülke çıkarları açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Surveying engineering activities play effective role at all stages which start with highway plans and finish building it as in a lot of engineering activities. In this study surveying engineering activities were searched at highways projects and construction plans, projects, built and control criteria were also investigated at General Directorate of Highways. This search contains explanation of highway and construction methods. Besides, the advantages and disadvantages of the methods and techniques were examined and suggestions on the subject were given. General Directorate of Highways works with private sectors about highway construction activities. General Directorate of Highways contract award highway construction to private sector firms. Private sector firms built highway constructions and this work was checked by General Directorate of Highways. Generally, highway measurement techniques and construction methods were determined by private sector firm. In this determination technical personal of private sector firm and its technical supplies play a substantial role. If private sector firm apply new measurement and construction technique, highway may build with in short time, low cost and great accuracy. Consequently this worked show that General Directorate of Highways must previously determine measurement techniques and construction methods. Because this will help to have as started and to reduce cost for this kind of projects.