Atom ve molekülleri bir arada tutan kuvvetler konularının öğretiminde yeni bir yaklaşım: BDÖ ve KDM'nin birlikte kullanımının kavramsal değişime etkisi
A new approach on teaching of chemical bonds and intermolecular forces: The effects of CAI and CCT on conceptual change
- Tez No: 212120
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Conceptual Change, Conceptual Change Text, Computer Assisted Instruction, Chemical Bonds, Misconceptions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 440
Özet
Bu çalısmada, kimyasal baglar konusunun ögretiminde kavramsal degisim metinleri (KDM) ile bilgisayar destekli ögretim (BDÖ) materyalinin birlikte kullanımının ögrenci fikirlerindeki kavramsal degisimi saglamada ne derece etkili oldugunu belirlemek amaçlanmıstır. Özel durum metodolojisinin kullanıldıgı bu çalısma dört asamadan olusmaktadır. Birinci asamada, literatürde kimyasal baglar konusuyla ilgili ögrencilerde görülen kavram yanılgıları belirlenmistir. kinci asamada, belirlenen bu yanılgıların olası nedenleri hakkında 4 kimya ögretmeni ve 2 alan egitimcisiyle yarı yapılandırılmıs mülakatlar yapılmıstır. Üçüncü asamada, yanılgılar ve olası nedenleri dikkate alınarak, çalısmada kullanılan kavramsal degisim metinleri, BDÖ materyali ve ögretmen rehber materyalleri gelistirilmis ve pilot uygulamaları yapılmıstır. Çalısmanın dördüncü asamasında ise, ögretim materyalleri bir Müfredat Laboratuar Okulunda ögrenim gören 30 lise 1 ögrencisine uygulanarak, çalısmanın amacına yönelik veriler toplanmıstır. Veri toplama araçları olarak kavram basarı testi ve yarı yapılandırılmıs mülakatlar kullanılmıstır. Ögrenci fikirlerinde gerçeklesen kavramsal degisim hakkında veri toplamak amacıyla kullanılan kavram basarı testi ön, son ve gecikmis test olarak örnekleme uygulanmıstır. Ayrıca, kavramsal degisimin en az (Ö6 ve Ö10), orta düzeyde (Ö1 ve Ö4) ve en fazla (Ö5 ve Ö16) düzeyde gerçeklestigi 6 ögrenciyle mülakatlar yürütülmüstür. Uygulama ögretmenin ve ögrencilerin (Ö1, Ö4, Ö5, Ö6, Ö10 ve Ö16) ögretim materyallerinin etkililigi konusundaki düsüncelerini belirlemek amacıyla da mülakatlar yürütülmüstür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate how CAI and CCT effects conceptual change on students? conceptions about chemical bonds. This study involved in a case study approach consists of four steps. In the first step, the misconceptions about chemical bonds reported in the literature were determined. In the second step, semi-structured interviews on possible reasons for these misconceptions were conducted with 4 experienced chemistry teachers and 2 chemistry educators. In the third step, regarding these misconceptions and their reasons, CCTs, CAI material and teacher guide material were devised and used in the pilot study. In the fourth step, teaching materials was implemented to 30 grade 9 students who were drawn from a class at a Curriculum Laboratory School. To collect data, the concept achievement test and interviews were employed. To collect data about the conceptual change on students? conceptions about chemical bonds, the concept achievement test was administered to the sample as pre-test, post-test, and delayed test. Moreover, interviews were conducted with 6 students who were selected as under average (S6 and S10), average (S1 and S4) and above average (S5 and S16) regarding their conceptual change degree. Teacher who was practicing teaching materials in her class and the students (S1, S4, S5, S6, S10 and S16) were also interviewed about the efficiency of teaching materials. The statistical analyses of the data from the different applications of the test showed that there was significant difference in favor of the post-test and delayed test. From the collected data, it was found out that teaching materials which were employed in the study were not only successful in achieving positive conceptual changes but also in providing students to retain their conceptions, which they had through the instruction, in their long term memory. Some suggestions were made to researchers and educators considering the results of the study.