Güç sistemlerinde geçici durumların dalgacık dönüşümü kullanılarak incelenmesi
Investigation of transients in power systems by using wavelet transform
- Tez No: 212152
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Güç sistemleri, geçici durum analizi, dalgacık dönüsümü, EMTP/ATP, Power systems, transient analysis, wavelet transform, EMTP/ATP
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezde, güç sistemlerinde meydana gelen baslıca geçici durumlar EMTP/ATP programında modellenerek benzetimi yapılmıs ve elde edilen sinyaller dalgacık dönüsümü yardımıyla incelenmistir. Güç sistemlerinde yaygın olarak kullanılan EMTP/ATP programı yardımıyla geçici durum sinyalleri elde edilmis ve bu sinyaller Matlab Wavelet Toolbox ortamına aktarılarak dalgacık dönüsümü yöntemiyle analiz edilmistir. Analiz sonucunda, geçici durumların meydana geldigi an ve geçici durumun süresi tespit edilmistir. Ayrıca, bu yöntemle, güç sistemlerinde meydana gelen geçici durumların cinslerinin tespit edilebilecegi gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, main transients occurred in power systems were modelled in EMTP/ATP program and data were analyzed with wavelet transform. Transient signals were obtained by EMTP/ATP program which is most widely used in power systems and these signals were analyzed by using MATLAB Wavelet Toolbox. Starting time of transient and its duration were determined with analysis. Furthermore, it is shown that kind of disturbances occurred in power systems could determined.