Hüyük-İmrenler-Burunsuz-Köşk (Beyşehir-Konya) çevresinin hidrojeoloji incelemesi
The hydrogeological studies around Hüyük-İmrenler-Burunsuz-Köşk (Beyşehir-Konya)
- Tez No: 212335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER GÖÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıcak ve mineralli su, Kösk kaplıcası, fay, kaynak, debi, Hot and mineralized water, Kösk spa, fault, spring, debite
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
?nceleme alanı, Konya ?li'nin 100 km batı-güneybatısında olup, yaklasık olarak 169 km2 lik bir alanı kapsamaktadır. ?nceleme alanında temeli Alt(?)- Orta Kambriyen ? Alt Ordovisiyen yaslı Çaltepe Formasyonu olusturmaktadır. Çaltepe Formasyonun üzerine uyumlu olarak kristalize kireçtası ve metakonglomera aratabakalı, fillit ve metakumtasları ile temsil olunan Üst Kambriyen ? Alt Ordovisiyen yaslı Sultandede formasyonu gelir. Bu istifi arakatkılı metakuvarsit ve metakuvars konglomeralarından yapılı, Orta ?Üst Devoniyen yaslı Engili formasyonu açılı uyumsuzlukla örter. Bunun üzerine uyumlu olarak kökende çamurtası arakatkılı karbonatlarla temsil edilen Alt-Orta Karbonifer yaslı Kirazlı formasyonu yer alır. Tüm bu birimleri, kırmızımsı-sarımsı, krem ve turuncu renklerde, kötü boylanmalı çakıltası, çamurtası, kiltası ve kumtası ile kumlu kireçtası ara katkılardan olusan Pliyosen yaslı Hüyük formasyonu ve Kuvaterner yaslı alüvyonlar açısal uyumsuzluklarla örtmektedir. Elek analizi sonuçlarına göre Hüyük formasyonu olusturan malzemenin ortalama tane çapı (d50)= 0.5 -2.6 mm, etkili tane çapı (d10)= 0.08- 0.5 mm, boylanma sabiti (S0)= 1.7- 2.8 mm, düzen katsayısı (Cu) ise 5- 12.7mm arasındadır. ?nceleme alanında bulunan kaynaklardan ve kuyulardan alınan numunelerin kimyasal analizleri neticesinde Scholler diyagramına göre sular aynı kökenlidir. Piper diyagramına göre inceleme alanındaki kaynak ve kuyu suları, 5.bölgede toplanmıslardır. Bu gruba göre sular; karbonat sertliği > karbonat iv olmayan sertliği grubuna girmektedir. Böyle sular CaCO3 ve MgCO3'lı sulardır. Karbonat sertliği %50 `den fazla olan sulardır. Wilcox Diyagramına göre Kösk Kaplıcasına ait su `iyi-kullanılabilir' sınıfında diğer tüm sular çok iyi ?iyi uygun sular sınıfındadır. ABD Tuzluluk Laboratuvarı diyagramına göre suların çoğunluğu C2-S1 sınıfına girmektedir. Ancak Kösk kaplıcası ve Çavus kaplıcasına ait sular bu diyagramın C3-S1 sınıfına düsmektedir. C2-S1 sınıfına giren sular Orta tuzlulukta suaz sodyumlu sulardır. Sodyum tehlikesi yoktur. Orta derecede tuza ihtiyaç gösteren bitkiler için kullanılır. Ancak sodyuma karsı duyarlı olan bitkilerin dısında her türlü tarım için uygundur.C3-S1 sınıfına giren sular Fazla tuzlulukta su ? az sodyumlu sulardır. Drenaj yapılmaksızın bitkiler için kullanılmaz. Sodyuma karsı duyarlı olan bitkiler dısında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The study area, which is about 100 km to west-southwest of Konya covers an area of 169 km2. The Lower (?)- Middle Cambrian- Lower Ordovician Çaltepe Formation forms the base of the metamorphic rocks. It is made up of recrystallized reef all limestone and dolomite. The Upper Cambrian ?Lower Ordovician Sultandede Formation conformably overlies the base unit consist of phyllite and metasandstone intercalated with recrystallized limestone and metaconglomerate. The Middle ? Upper Devoniyen Engili Formation overlies them with an angular unconformity. ?t is conformably overlain by the Lower- Middle Carboniferous Kirazlı Formation represented by originally been limestone and mudstone.Hüyük formation of Plıosen age and alluvium of Quaterner age that consist of reddish yellow, cream and orange coloured and at granulous conglomerate, mudstone, claystone and sandstone are covered all the other formations. According to the results of screen analysis, the average diameter of units changes between (d50)= 0.5 -2.6 mm the effective diameter (d10)= 0.08- 0.5 mm, coefficient changes between (Cu) 5- 12.7mm. According to Scholler diagram, which was made as a result of the chemical analysis of the samples which were taken from the sources in the investigation area, sources are same origin. According to Piper diagram, source and well waters investigation area are in fifth zone. These waters are carbonate degree of hardness > uncarbonate degree of hardness and with CaCO3 and MgCO3 and their carbonate degree of harness more than 50 %. vi According to Wilcox diagram, water belong to Kösk thermal spring is welluseable. The other waters are class of very well and waters. According to ABD salinity laboratory diagram, most of waters are in C2-S1 state. But belong to Kösk thermal spring and Çavus spring waters are in C3-S1. C2-S1 water is middle salinty and with little sodium water This water does?nt inculude sodium risk for plants and is used that press for the secondary salt. But this water is suitable for all sort of agricultures, except for plants that sense to sodium. C3-S1 water is much salinity and with little sodium water. This water don?t use without dranage for plants. This water can use except for plant that sense to sodium.