Erzincan kuzeybatısında Uzunkol-Balkaya-Yeniyol-Akdağ köyleri arasının jeolojisi ve tektoniği
Geology and tectonic of northwest of erzincan, among Uzunkol-Balkaya-Yeniyol and Akdağ villages
  1. Tez No: 212336
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık, karmaşık, ofiyolitik kaya, melange, complex, ophiolitic rock
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
İnceleme alanı Erzincan'ın 30 km kuzeybatısında, Erzincan ve Gümüşhane il sınırları içerisinde yer almaktadır. Çalışma sahasında temeli oluşturan Permo-Triyas yaşlı Tokat grubu metamorfitleri metabazik kayalar ve metasedimanter kayalardan oluşmaktadır. Üst Kretase?Paleosen yaşlı ofiyolitik topluluğa ait kayaçlar Refahiye karmaşığı ve Karayaprak karışığı olmak üzere iki ayrı birim olarak incelenmiştir. Orta-Üst Jura ?Alt Kretase yaşlı karbonatlardan oluşan Yeniköy formasyonu ofiyolitik topluluk üzerine tektonik dokanakla gelmektedir. Eosen yaşlı Akıncılar formasyonu kırıntılı kayalardan oluşmaktadır ve diğer litolojiler üzerine açısal uyumsuzlukla gelmektedir. Yöredeki tüm birimleri uyumsuzlukla örten Kuvaterner yaşlı travertenler inceleme alanının en genç birimini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study area is in the border of province of Erzincan and Gümüşhane, at 30 kilometers northwest of Erzincan. The Permo-Trias aged Tokat group metamorphics are made up of metabasic rocks and metasedimentary rocks. The upper Cretaceous- Paleocene aged ophiolitic rocks were studied as Refahiye melange and Karayaprak complex. The Mid-Upper Jura- Lower Cretaceous aged Yeniköy formation, consisting of carbonates places on ophiolitic units as tectonically. Eocene aged Akincilar formation is made up of detritical rocks, and it is overlain on older rocks with angular unconformity. Quaternary travertines overlaying all the units with unconformity in the area has been forming the youngest formation of the study area.