Konya şehir merkezi yol ve parklarında ağır metal kirliliği
Heavy metal pollution of roads and parks of the city centre of Konya
- Tez No: 212334
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ZEDEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Çevre Mühendisliği, Mining Engineering and Mining, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, kirlilik, toprak, bitki, Konya şehir merkezi, Heavy metal, pollution, soil, plant, Konya city
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, Konya şehir merkezindeki Alaaddin Tepesi, Alaadin Keykubat Kampüsü ve 6 farklı şehirler arası yol güzergahı (İstanbul yolu, Ankara yolu, Aksaray yolu, Karaman yolu, Antalya yolu, Beyşehir yolu) üzerindeki çam ağaçları ve toprak örnekleri bünyesindeki ağır metal kirliliği (Pb, Zn, Cu, Co, Ni) araştırılmıştır. 40 adet toprak ve 40 adet bitki örneği üzerinde yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan ağır metal miktarları atomik absorpsiyon spektrofotometre ile ölçülmüştür. Analiz sonuçlarına göre, toprak örneklerinde en yüksek ağır metal içeriği; Pb 60 mg/kg ve Zn 225,92 mg/kg ile Kampüs mevkiinde; Cu 144,40 mg/kg ile Alaaddin Tepesinde, Co 102,48 mg/kg ve Ni 1832 mg/kg ise Antalya yolunda rastlanmıştır. Bitki örneklerinde ise; en yüksek ağır metal içeriği Pb 15,622 mg/kg ile Antalya yolunda, Zn 884,48 mg/kg ve Cu 130,072 mg/kg ile Kampüs mevkiinde, Co 7,02 mg/kg ve Ni 266,54 mg/kg ile yine Antalya yolunda rastlanmıştır. Ağır metallerin değerlerinin yüksek çıktığı bölgelere bakıldığında, şehir trafiğinin yoğun olduğu, kavşak noktalarının ve trafik lambalarının bulunduğu yerler olduğu tespit edilmiştir. Genellikle, ağır metallerin bitkilerin bünyesinde toprağa göre daha yüksek oranda bulunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, heavy metal pollution (Pb, Zn, Cu, Co, Ni) in pine and soil samples and at Alaaddin Hill, Alaaddin Keykubat Campus which are in Konya City center and on the 6 different highway (İstanbul road, Ankara road, Aksaray road, Karaman road, Antalya road, Beyşehir road) was investigated. Analytical studies were carried out on 80 samples (40 soil and 40 plant) and heavy metal concentration were measured by atomic absorption spectrophotometer As a results of analysis, the highest heavy metal contents on soil samples were determined as; 60 mg/kg for Pb and 225.92 mg/kg for Zn at Campus region; 144.40 mg/kg for Cu at Alaaddin Hill, 102.48 mg/kg for Co and 1832 mg/kg for Ni at Antalya road. The highest heavy metal contents on plant samples were determined as; 15,622 mg/kg for Pb at Antalya road, 884,48 mg/kg for Zn and 130,072 mg/kg for Cu at Campus region. Also 7,02 mg/kg for Co and 266,54 mg/kg for Ni were obtained at Antalya road. By taking into account the places where high amounts of heavy metals were determined, it was shown that these regions were crossroads with traffic lamps and density of city traffic was high. It was observed that generally heavy metals amounts in plants were higher than in soil