Rasyonel sayıların öğretimindeki hatalar ve alınması gereken tedbirler
Diagnosing the errors in teaching rational numbers and taking the required measures
  1. Tez No: 212355
  2. Yazar: RAMAZAN ÖZÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI SULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Rasyonel Sayılar Öğretimi, Teşhis Testi, Teaching Rational numbers, Diagnosing Test
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada, İlköğretim 7. sınıfta okutulan Rasyonel Sayılar konusunda öğrencilerin hataları ve yanılgıları araştırılmıştır. Araştırmada, Konya ve Aksaray illerinin 7. sınıflarındaki öğrenciler evren olarak alındı. Evrendeki ilçeler sosyoekonomik durumlarına göre gruplandırılarak, araştırma için öğrenci seçimi yapıldı. Bu ilçelerden seçilen 943 öğrenciye, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Teşhis Testi? uygulandı. Elde edilen veriler analiz edildi. Bu araştırma ile; öğrencilerin rasyonel sayıları kavramada, rasyonel sayılar ile işlem yapmada, rasyonel sayıların diğer sayı kümeleri ile olan ilişkilerini ifade etmede, rasyonel sayıları sıralamada, rasyonel sayıların kuvvetlerini almada, işlemlerin karışık olarak verildiği durumlarda işlem sırasını belirlemede ve tam sayılar konusundaki eksik öğrenmelerden kaynaklanan ciddi yanılgılarının ve hatalarının olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the students errors and misconceptions about rational numbers have been studied. The research sample have been selected from 7. grade primary school student in Konya and Aksaray. The sample were classified according to their socio-economical situations. A diagnosing test have been developed by the researcher a total of 943 students. Collected data have been analysed by using depriptive statistical tables and graphs. The main fudings points out that, the students have serious errors about rational numbers. They also have dificulties working with rational numbers and expressing the relation ship with rational numbers to other numbers. Many mistakes are squaring the rational numbers, determining the order of process. Also same defective learnings about integers have been determined.