Benzin-etanol karışımlarının taşıt performansına ve egzoz emisyonlarına etkisi
Effect of gasoline-ethanol blends on vehicle performance and exhaust emissions
- Tez No: 212356
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TARAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Benzin-etanol karıımları, alternatif yakıtlar, taıt performansı, egzoz emisyonları, Gasoline-ethanol blends, alternative fuels, vehicle performance, exhaust emissions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalımada, buji ile atelemeli motorlarda, gelecekte benzinin yerine alternatif yakıt olarak kullanılması muhtemel olan etanolun benzin ile karıtırılması sonucu, elektronik ateleme sistemine ve enjeksiyonlu yakıt sistemine sahip bir taıtta, tekerlek tahrik kuvvetine, tekerlek tahrik gücüne, CO, HC ve CO2 emisyonlarına etkileri incelenmitir. Yakıt olarak hacimce %10-20-30 etanol içeren benzin-etanol karıımları kullanılmıtır. Deney sonuçlarına göre; tekerlek tahrik kuvvetinde en yüksek artı, 2. vites durumunda, 20 km/h taıt hızında E20 yakıtı ile %9.56 oranında olmutur. Tekerlek tahrik kuvvetinde en yüksek düü, 4. vites durumunda, 100 km/h taıt hızında E30 yakıtı ile %5.75 oranında olmutur. Tekerlek tahrik gücünde en yüksek artı, 2. vites durumunda, 20 km/h taıt hızında, E20 yakıtı ile % 9.56 oranındadır. Tekerlek tahrik gücünde en yüksek düü, 4. vites durumunda, E30 yakıtı ile %5.44 oranında olmutur. Emisyonlara bakıldıında; CO emisyonunda, en yüksek düü, 4. vites durumunda, 140 km/h taıt hızında, E20 yakıtı ile yaklaık 5 kat olmutur. HC emisyonunda, en yüksek düü, 2. vites durumunda, 20 km/h taıt hızında, E10 yakıtı ile yaklaık 9 kat olmutur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of blending gasoline and ethanol which will probably be consumed as an alternative for gasoline in the future on wheel impulse force, wheel impulse power, CO, HC and CO2 emissions were examined at spark ignition engines, at vehicles with electronic ignition system and injection fuel system. As fuel, gasoline-ethanol blends with a %10-20-30 ethanol was used. According to the results of the experiment, the highest increase at the wheel impulse force was spotted as %9.56 at second gear, at the speed of 20 km/h, with E20 fuel. The highest decrease at the wheel impulse force was spotted as %5.75 at forth gear, at the speed of 100 km/h, with E30 fuel. The highest increase at the wheel impulse power was spotted as %9.56 at second gear, at the speed of 20 km/h, with E20 fuel. The highest decrease at the wheel impulse power was spotted as %5.44 at forth gear, with E30 fuel. When the emissions are considered, the highest decrease at CO emission was spotted as about 5 fold at forth gear, at the speed of 140 km/h, with E20 fuel. The highest decrease at HC emission was spotted as about 9 fold at second gear, at the speed of 20 km/h, with E10 fuel.