Yerel bir ağda GPS ölçü süresinin nokta konum doğruluğuna etkisinin araştırılması
A study on the effect of GPS measurement period on point positioning accuracy
  1. Tez No: 212362
  2. Yazar: BEYTULLAH YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, Doğruluk, Statik Ölçü Yöntemi, WGS84, Hata Kaynakları, GPS, Accuracy, Static Measurement Method, WGS84, Error sources
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, aralarındaki baz uzunluğu 2.5 km ile 20 km arasında değişen noktaların oluşturduğu yerel bir ağda, GPS ölçülerinin nokta konum doğruluğuna etkisi araştırılmıştır. Bu amaçlı, 2 adet TUTGA, 1 adet AGA ve 5 adet SGA (ikisi aynı zamanda GPS nivelman noktası) noktası kullanılarak, Statik Ölçü Yöntemi ile 253 dakikalık eş zamanlı ölçü yapılmıştır. Bu ölçü süresi LEICA Geo Office Version 2.0 ve yazılımında 15, 30, 45, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240 ve 253 dakikalık ölçü sürelerine ayrılarak değerlendirilmiştir. Bu ölçü süreleri sonunda elde edilen koordinat farkları karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak çalışma alanında en uygun GPS ölçü zamanı belirlenmiştir. 60 dakikaya kadar olan süre de PDOP değişim aralığının (1.7-4.9 aralığında) fazla olması nedeniyle nokta konum değişiminde sıçramalar gözlenmiştir. 60 dakikadan sonraki ölçü sürelerinde elde edilen konum değişimlerinde azalma gözlenmiştir. Çalışma alanında statik yöntemle yapılan gözlemlere göre, 60 dakikalık gözlem süresinin istenen konum doğruluğu için yeterli olduğu sonucu çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated effects on point position?s accuracy of GPS measurement which is consist of baseline with variety of between 2.5 km and 20 km in a local network. In this purpose, measurements consisting of 2 TUTGA, 1 AGA and 5 SGA points were carried out simultaneously 253 minutes at static measurement mode. This measurements were evaluated LEICA Geo Office Version 2.0 software by separating periods with 15, 30, 45, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240 and 253 minutes. The influence of these measurement times on point position?s accuracy was investigated by comparing coordinate difference. Finally, it was determined the most proper GPS measurement time. It was observed outliers in the point positon variation owing to wide PDOP span (1.7 ? 4.9 interval) in the process which is up to 60 minutes. It was observed that the more incresing measurement time the more decreasing reduction in the position variation which is obtained in the measurement time following 60 min. According to measurements made by static method in the work area, it was concluded that a measurement period of 60 min is enough for the desirable point position accuracy.