Konya yöresinde yaygın bazı yabancı ot tohumlarının çimlenme özellikleri üzerinde araştırmalar
Researches on the germination characteristics of some common weed seeds in Konya province
- Tez No: 212393
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, çimlenme, dormansi, dormansi kırma uygulamaları, Weed, germination, dormancy, dormancy- breaking treatments
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısma ile 2006?2007 yıllında Konya yöresi tarım alanlarında yaygın olan bazı yabancı ot türlerinin çimlenme biyolojileri ve dormansi durumları II arastırılmıs, daha çok dormansi kırma yöntemleri üzerinde çesitli çalısmalar yapılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre horozibigi (Amaranthus retroflexus L.) için minimum çimlenme sıcaklıgı 7?10 °C, optimum çimlenme sıcaklıgı 30?40 °C ve maksimum çimlenme sıcaklıgı 43?45 °C (45 °C'de çimlenme olmamıstır) olarak bulunmustur. Aynı parametreler sırasıyla sirken (Chenopodium album L.) için 0?2 °C, 15?25 °C ve 40 °C; meyvesiz deve dikeni (Alhagi camelorum Fisch.) için 7?10 °C, 25?40 ve 40?43 °C ( 43 °C'de çimlenme olmamıstır); yapıskanot (Galium aparine L.) için 0?2 °C, 5?25 °C ve 25?30 °C (30 °C'de çimlenme olmamıstır); karahindiba (Taraxacum officinale Weber.) için 0?2 °C, 10?30 °C ve 40 °C; bozot (Heliotropium europaeum L.) için 20?35 °C, 40 °C ve 40?43 °C (43 °C'de çimlenme olmamıstır); üzerlik (Peganum harmala L.) için 7?10 °C, 20?30 °C ve 43? 45 °C oldugu tespit edilmistir. Meyveli deve dikeni (Alhagi camelorum Fisch.) tohumlarında ise hiçbir sıcaklık derecesinde çimlenme görülmemistir. Topraktaki farklı nem düzeylerinin (tarla kapasitesinin %25?50?75?100) çimlenme üzerine etkisini arastırmak amacıyla yapılan çalısmada; horozibigi, karahindiba, üzerlik, yapıskanot, sirken ve deve dikeni (meyvesiz) tohumlarında en yüksek çimlenme tarla kapasitesinin % 75'i oranında nem içeren topraklarda; deve dikeni (meyveli) ve bozot tohumlarında ise tarla kapasitesinin % 50 - 75'i oranında nem içeren topraklarda oldugu saptanmıstır. Dormansiyi kırmak amacıyla tohumlara durgun suda bekletme, suda yıkama, ön üsütme, ön ısıtma, tohum kabugunu mekanik olarak asındırma ve meyvenin uzaklastırılması islemleri uygulanmıstır. Bu islemler sonucunda horozibigi, sirken ve deve dikeni (meyvesiz) tohumlarında tohum kabugunun mekanik olarak asındırılması islemi; karahindiba tohumlarında 24 saat suda yıkama islemi ve yapıskanot tohumlarında 24 saat durgun suda bekletme islemi tohumlarda kontrole göre çimlenme oranlarında artıs saglamıs ve bu islemler istatistiki olarak diger islemlerden farklı bulunmustur. Üzerlik ve bozot tohumlarında ise söz konusu islemler arasında istatistiki olarak fark bulunamamıstır.
Özet (Çeviri)
With this research the germination biology and dormancy conditions of some common weeds that are widespread in the agriculture in Konya in 2006?2007 have been examined. Mostly, the research has been done on the many dormancy-breaking treatments. IV According to the research results, minimum, optimum and maximum germination temperatures were 7-10 °C, 30-40 °C and 43-45 °C ( no germination at 45 °C) for Amaranthus retroflexus L., respectively. These parameters for Chenopodium album L. were 0?2 °C, 15?25 °C and 40 °C; for Alhagi camelorum Fisch. (without fruit) they were 7?10 °C, 25?40 °C and 40?43 °C (no germination at 43 °C); for Galium aparine L. they were 0?2 °C, 5?25 °C and 25?30 °C ( no germination at 30 °C); for Taraxacum officinale Weber. they were 0?2 °C, 10?30 °C and 40 °C; for Heliotropium europaeum L. they were 20?35 °C, 40 °C and 40?43 °C (no germination at 43 °C); for Peganum harmala L. they were 7?10 °C, 20?30 °C and 43?45 °C. There was no germination in Alhagi camelorum Fisch. seeds at any temperatures. In the research of the effects of different humidity grades in the soil on germination (%25-50-75-100 of the field capasity) the following has been observed: the seeds of Amaranthus retroflexus L. Taraxacum officinale Weber., Peganum harmala L. Galium aparine L., Chenopodium album L. and Alhagi camelorum Fisch (without fruits) have a maximum germination field capasity of approximately 75 %. In the seeds of Heliotropium europaeum L. and Alhagi camelorum Fisch. on the other hand, a field capasity of 50 ? 75 % has been observed. To break the dormancy, the following processes have been used in the seeds: pre-soaking, pre- washing, pre-chilling, pre-heating, eroding of the seedcovers mechanically and removing the fruit. The process of eroding the seedcovers of Amaranthus retroflexus L., Chenopodium album L. and Alhagi camelorum Fisch. (without fruit) mechanically, pre-washing the seeds of Taraxacum officinale Weber. and pre-soaking the seeds of Galium aparine L. both for 24 hours, has, according to the checkings, provided into more germination of the seeds provided into germination of the seeds. Statistically, this method has been found different than the others although no statistical differency has been found between the methods in the seeds of Peganum harmala L. and Heliotropium europaeum L.