Düşey milli derin kuyu sulama pompalarında kademe sayısının pompa işletme karakteristiklerine etkisi
The effects of stage numbers on pump operation characteristics in vertical line shaft deep well irrigation pumps
- Tez No: 212392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ÇALIŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Ziraat, Mechanical Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Düşey milli derin kuyu pompaları, kademe sayısı, pompa verimi, pompa işletme karakteristikleri, Line shaft vertical turbine deep well pumps, stage number, pump efficiency, pumps operation characteristics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, üç değişik anma çapındaki (4?, 5? ve 6?) düşey milli derin kuyu pompası, optimum devirde ve 6 farklı kademe sayısında denenmiş ve kademe sayısının pompa verimi ve verim bileşenlerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, kademe sayısının artışı, pompa genel verimini yükseltmiştir. Verimin artması, kademe sayısı artışına bağlı olarak pompanın yuttuğu güç değerlerinin artış oranının, pompanın ürettiği debi ve basınç değerlerinin artış oranından daha küçük olmasına bağlanmıştır. Sabit debide 4?, 5? ve 6? pompaların kademe sayısı 1'den 6'ya çıkarıldığında maksimum verim değerleri üç pompada da farklı oranlarda artış göstermiştir. Bu artış oranları 4? 5? ve 6? pompalar için % olarak sırasıyla % 23.3, % 8.4 ve % 20.0 değerlerindedir.
Özet (Çeviri)
In this research, three pumps that have different diameters (4?, 5? ,6?) were tested in 6 different number of stages in the optimum rpm. Effect of variation of stage number on pump efficiency was researched. According to the results of the research, the increase on the stage number increased the overall efficiency of pumps. The increase in the overall efficiency is based on the fact that the increase in mechanic power, spent by pump, is less than the increase in the values of hydraulic power, produced by pump. In the stable flow rates, when the stage number of three pumps (4?,5?,6?) were increased from 1 to 6, the best efficiency points had shown different ratio increase in these three pumps. These increase ratios are at the value of, respectively, 23.3%, 8.4%, 20.0% for the pumps 4?, 5? and 6?.