Geçmişten günümüze ekmeklik buğdayda verim ve kalitedeki gelişmeler
Changing of some yield and quality components at bread wheat from late to now
- Tez No: 212396
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, eski ve yeni çeşitler, verim ve kalite özellikleri
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada geçmişten günümüze ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerindeki gelişmeler araştırılmıştır. Denemede 10 adet ekmeklik buğday çeşidi (Kıraç-66, Bolal-2973, Lancer, Gerek-79, Doğu-88, Karasu-90, Dağdaş-94, Karahan-99, Demir-2000 ve Bağcı-2002) materyal olarak kullanılmıştır. Konya da kuru şartlarda kurulan deneme 2005-2006 yetişme sezonunda Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu, metrekarede başak sayısı, başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, tane verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı incelenmiştir. Farklı yıllarda tescil edilen çeşitlerin bitki boyu 61.4-72.1 cm, metrekarede başak sayısı 401.3-490.0 adet, başak uzunluğu 9.39-6.34 cm, başakta başakçık sayısı 13.1-17.5 adet, başakta tane sayısı 21.0-36.3 adet, başakta tane ağırlığı 0.70-1.32 g, tane verimi 268.9-413.4 kg/da, bin tane ağırlığı 26.7-32.0 g, hektolitre ağırlığı 69.6-80.2 kg, protein oranı % 8.7-11.6 arasında değişmiştir. Primer verim unsurlarından metrekarede başak sayısı bakımından eski ve yeni çeşitler arasında fark çıkmazken, başakta tane sayısı ve başakta tane ağırlığı bakımından yeni çeşitler (Karahan-99, Demir 2000, Bağcı-2002) ön plana çıkmıştır. Protein oranı bakımından yeni çeşitlerden Karahan 99 (%11.6) ilk sıralarda yer almıştır. Bu çalışmada eski ve yeni çeşitler arasında tane verimi yönünden istatistiki olarak önemli bir farklılık çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
In that study, the developments in the yield and quality traits of the bread wheat varieties had been searched from past to today. In the study, 10 bread wheat varieties (Kıraç-66, Bolal- 2973, Lancer, Gerek-79, Doğu-88, Karasu-90, Dağdaş-94, Karahan-99, Demir-2000 and Bağcı-2002) were used as a material. The experiment studied in dry conditions in Konya in 2005-2006 cultivation seasons was carried out according to the Randomized Complete Block Desing with 4 replications. In this study, plant height, spike number per square meter, spike length, spikelet number per spike, grain number per spike, grain weight per spike, grain yield, 1000 kernel weight, test weight, protein rate were investigated. The varieties registirated in different years varieties as 61.4-72.1 cm for plant length, 401.3-490.0 for spike number per square meter, 6.34-9.39 cm for spike length, 13.1-17.5 for spikelet number per spike, 21.0- 36.3 for grain number per spike, 0.70-1.32 g for grain weight per spike, 268.9-413.4 kg/da for grain yield, 26.7-32.0 g for 1000 kernel weight, 69.6-80.2 kg for test weight, 8.7-11.6 % for protein rate. Whereas there was no difference between spike number in square meter, old and new varieties in Primer yield traits, new varieties were demonstrated as to number of grains and weight per head (Demir 2000). In the point of protein rate Karahan 99 (%11.6) in new kinds was in the top places. In that study between old and new varieties there was not an important difference statistically in the point of grain yield. KEY WORDS : Bread wheat, old and new varieties, yield and quality traits.