Eğirdir-Boğazova topraklarının bazı fiziksel özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some physical properties of Eğirdir-Boğazova soils
  1. Tez No: 212395
  2. Yazar: KADİR UÇGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, Fiziksel Özellikler, Eğirdir-Boğazova, Soil, Physical Properties, Eğirdir-Boğazova
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma 2006 yılında, yaklaşık 20 km uzunluğunda 2-2.2 km genişliğinde olan Eğirdir-Boğazova yöresinden alınan topraklarda yapılmıştır. Yapılan bu çalışmayla 50 yıldır tarım yapılan ve yapılmayan yöredeki toprak özelliklerindeki değişim incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla ovanın farklı yerlerinden toplam 46 adet toprak örneği alınarak analize tabi tutulmuştur. Örneklerin 41 tanesi tarım arazilerinden, 5 tanesini de tarım yapılmayan alanlardan alınmıştır. Yöreden alınan bu topraklarda pH, EC, kireç, organik madde, tekstür, tarla kapasitesi, solma noktası, agregat stabilitesi, dispersiyon oranı, penatrasyon direnci, zerre yoğunluğu ve hacim ağırlığı analizleri yapılmıştır. Ayrıca yapılan bu analizlerden gözeneklilik ve faydalı su miktarları hesaplanarak bulunmuştur. Tarım yapılan ve yapılmayan araziler arasında pH, organik madde, tarla kapasitesi, solma noktası, faydalı su, agregat stabilitesi, zerre yoğunluğu, hacim ağırlığı ve gözeneklilik arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Tarım arazilerinde bu değerler ortalama olarak sırasıyla; 7.57, %3.19, %23.94, %15.39, %8.55, %55.30, 2.61 g cm-3, 1.49 g cm-3, %42.86 olarak elde edilirken, tarım yapılmayan arazilerde 8.12, %4.34, %35.09, %21.76, %13.33, %73.26, 2.57 g cm-3, 1.35 g cm-3, %47.32 bulunmuştur. Yapılan regresyon analizlerinde ise agregat stabilitesi, dispersiyon oranı, hacim ağırlığı ve gözeneklilik yönünden bütün kriterler birbiri ile karşılaştırılmıştır. Agregat stabilitesi ile %kum, %kil, tarla kapasitesi, solma noktası, faydalı su, dispersiyon oranı, hacim ağırlığı ve gözeneklilik arasında R2 değerleri 0.4304-0.7162 arasında değişen ilişkiler elde edilmiştir. Dispersiyon oranı ile kil arasında, hacim i ağırlığı ile organik madde, tarla kapasitesi solma noktası ve gözeneklilik, gözeneklilik ile organik madde, tarla kapasitesi, solma noktası arasında da R2 değeri 0.3897-0.9713 arasında değişen ilişkiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 2006, this study was carried out on the soil samples of Eğirdir-Boğazova region- 20 km long and 2.2 km wide. The main objective of the research was to determine the variation in the soil properties on cultivated and uncultivated fields for the last 50 years. 46 soils samples were obtained from different locations of the region ; 41 of them from cultivated and 5 from of them from uncultivated fields. Those soil samples were analyzed to find out of pH, EC, lime, organic matter, texture, field capacity, wilting point, aggregate stability, dispersion ratio, penatration resistance, specific gravity and bulk density values. From these results, porosity and available water content were calculated. It has been significally recorded considerable differences between cultivated and uncultivated areas among pH, organic matter, field capacity, wilting point, available water, aggregate stability, specific gravity, bulk density and porosity. The results were respectively; 7.57, 3.19%, 23.94%, 15.39%, 8.55%, 55.30%, 2.61 gr cm-3, 1.49 gr cm-3, 42.86% for cultivated fields and 8.12, 4.34%, 35.09%, 21.76%, 13.33%, 73.26%, 2.57 gr cm-3, 1.35 gr cm-3, 47.32% for uncultivated fields. Allereteria of aggregate stability, dispersion ratio, bulk densty and porosity were compared to each other in reggression analyses. It was obtained between high R2 values (0.4304-0.7162) relations between aggregate stability and sand/ clay/ field i capacity/ wilting point/ available water/ dispersion ratio/ bulk density/ porosity; and similarly between dispersion ratio and clay; bulk densty and organic matter/ field capacity/ wilting point/ porosity; between porosity and organic matter/ field capacity/ wilting point.