Köprübaşı barajı (Mengen-Bolu) ve hes inşaatı mühendislik jeolojisi incelemesi
Geology engineering examination of Köprübaşı barrage (Mengen-Bolu) and hes building
  1. Tez No: 212397
  2. Yazar: ZAFER PAMUKSUZ
  3. Danışmanlar: DR. ALİ RIZA SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bolu Çayı, Kaya dayanım deneyi, destek sistemi, kil çekirdekli dolgu, Bolu River, rock strength test, support system, impervious zone
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bolu ili Mengen ilçesinde, Bolu çayı üzerinde yapımı devam etmekte olan Köprübası Barajı ve HES projesi, Alt-Orta Jura yaslı, Bolu Granitoyiti formasyonuna ait Granodiyoritler üzerinde yapılmaktadır. Baraj göl alanı ve tünel güzergahları boyunca DS tarafından önceden açılmıs 15 adet sondaj kuyusu kayıtları incelenmistir. Bu sondaj karotlarından alınan örnekler, kaya dayanım deneylerine tabii tutularak Terzaghi (1946) ve Bieniawski' ye (1988) göre kaya sınıflamaları yapılmıstır. Bu sınıflamalara göre 5?12 m genislikteki tüneller için kazı ve destek sistemleri hakkında öneriler elde edilmistir. Baraj gövdesi kil çekirdekli dolgu niteligindedir. Dolgu için gerekli geçirimsiz, yarı geçirimli, geçirimli ve kaya dolgu malzeme alanlarından alınan örnekler üzerinde mühendislik sınıflama deneyleri yapılmıs, dolgu malzemesi için uygunlugu arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Koprubasi Dam building and HES project, on Bolu river in Mengen district of Bolu province, is being conducted on the granodiorite of bolu granitoid formation of early and middle jura. Records of 15 holes previously drilled by DSI along the power plant tunnel routes and on the dam lake field have been analyzed. The samples taken from the drilling cores from these holes were classified according to Terzaghi(1946) and Bieniawski(1988) by performing rock strength test. Suggestions about excavation and support systems of 5-12m wide tunnels were given according to these classifications. Impervious Core of the dam is clay filled. Engineering classification analyses were performed on impervious, pervious, semi pervious and rock filling materials, which will be used for filling.