Türkiye Calameuta (Cephidae:Hymenoptera) türlerinin morfolojik ve moleküler yönden incelenmesi
Molecular and morphological investigation on turkish species of the genus Calameuta (Cephidae:Hymenoptera)
- Tez No: 212480
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Saparısı, Calameuta, COI, Cyt b, Filogenetik Sistematik, Sawfly, Calameuta, COI, Cyt b, Phylogenetic Systematic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada İç Anadolu Calameuta cinsi türlerinin morfolojik ve moleküler veriler kullanılarak tanımlanması amaçlanmıştır. Yeni morfolojik karakterler tanımlanarak morfotipler elde edilmiş ve bu morfotipleri temsil eden örneklerin mitokondri DNA'sı COI ve Cyt b gen bölgelerinin dizisi çıkarılmıştır. Morfolojik ve moleküler veri seti fenetik ve kladistik yaklaşımlarla analiz edilmiştir. Analizler sonunda, C. idolon, C. pallipes, C. pravei, C. filiformis ve C. haemorrhoidalis morfolojik türlerinin geçerliliği ortaya konulmuştur. Bunun yanında, iki farklı taksonun yeni türler olabileceği önerilmiş, ancak her takson için yeterli örnek serisi bulunmadığından, kesin bir taksonomik karar verilmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to describe Central Anatolian species of the genus Calameuta on the basis of morphological and molecular findings. Morphotypes are described from an analysis of new morphological characters and COI gene of mtDNA is sequenced representing each morphotype. Morphological and molecular data are analysed by phenetic and cladistic aproaches. Result of the analyses show that C. idolon, C. pallipes, C. pravei, C. filiformis and C. haemorrhoidalis are valid morphological species. In additon, two different taxa are suggested to be putatively new species but a long series of speciemen for each taxon is required for a final taxonomic decision.