Çeltek dağı florası
Flora of Çeltek mountain
- Tez No: 212479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tohumlu Bitkiler, Flora, Endemik, Sivas, Çeltek, Vascular plants, Flora, Endemic, Turkey, Çeltek
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma; Mart 2005-Ekim 2006 arasında Sivas ilinde yer alan Çeltek Dağı'nda gerçekleştirildi. Çalışmaalanı; İç Anadolu Bölgesi'nin doğusunda ve İran-Turan Bitki Coğrafyası Bölgesi ve B6 karesinde yeralmaktadır. Bu çalışmanın sonunda, 1334 bitki örneği toplanmış ve çalışma alanından 62 familya, 249 cinse ait499 vasküler bitki türü (513 takson) tanımlanmıştır. 36 takson B6 karesi için yeni kayıttır. 102 takson Türkiyeiçin endemiktir (% 19,9). Bitkilerin 96'sı tek yıllık (% 18,7), 39'u iki yıllık (% 7,6), 378'i çok yıllıktır (%73,7).Taksonların fitocoğrafik spektrumu aşağıdaki gibidir: İran-Turan elementleri 188 (% 36,6), Avrupa-Sibiryaelementleri 37 (% 7,2), Akdeniz elementleri 19 (% 3,7), Kozmopolit 3 (% 0,6), bitki coğrafyası bölgesibilinmeyenler 266 (% 51,9).Takson sayısı bakımından en zengin familyaların sıralaması şu şekildedir: Asteraceae 81 (% 15,8),Lamiaceae 47 (% 9,2), Fabaceae 46 (% 9,0), Brassicaceae 37 (% 7,2), Caryophyllaceae 32 (% 6,2), Poaceae 26(% 5,1), Scrophulariaceae 25 (% 4,9), Boraginaceae 21 (% 4,1), Rosaceae 18 (% 3,5), Liliaceae 18 (% 3,5),Apiaceae 17 (% 3,3), Iridaceae 12 (% 2,3). Takson sayısı bakımından en büyük yirmi cinsin sıralaması şuşekildedir: Astragalus 17, Centaurea 13, Salvia 10, Silene 10, Veronica 7, Iris 7, Scorzonera 6, Alyssum 6,Ranunculus 6, Verbascum 6, Cirsium 6, Juniperus 5, Onosma 5, Aethionema 5, Cerastium 5, Hypericum 5,Stachys 5, Polygonum 5, Scrophularia 5, Ornithogalum 5.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Çeltek Mountain districts of Sivas between March 2005 and October2006. Study area is located in the east of Central Anatolian Region and it is in Irano-Turanian phytogeographicregions and square B6. At the and of this study; 1334 plant specimens were collected and identified 62 families,249 genera and 499 vascular plant species (513 taxa). 35 taxa are new record from square B6. 102 taxadetermined from the research area (19,9 %) are endemic for Turkey. Life period of plants are as follows: 96 taxaannual (18,7 %), 39 taxa biennial (7,6 %), 378 taxa perennial (73,7 %).The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions are as follows: Irano-Turanian elements188 (36,6 %), Euro-Siberian elements 37 (7,2 %), Mediterranean elements 19 (3,7 %), Cosmopolitans 3 (0,6 %),Unknown phytogeographic regions 266 ( 51,9 %).The largest families and taxon numbers are as follows: Asteraceae 81 (15,8 %), Lamiaceae 47 (9,2 %),Fabaceae 46 (9,0 %), Brassicaceae 37 (7,2 %), Caryophyllaceae 32 (6,2 %), Poaceae 26 (5,1 %),Scrophulariaceae 25 (4,9 %), Boraginaceae 21 (4,1 %), Rosaceae 18 (3,5 %), Liliaceae 18 (3,5 %), Apiaceae 17(3,3 %), Iridaceae 12 (2,3 %).The largest twenty genera and taxon numbers are as follows: Astragalus 17, Centaurea 13, Salvia 10, Silene10, Veronica 7, Iris 7, Scorzonera 6, Alyssum 6, Ranunculus 6, Verbascum 6, Cirsium 6, Juniperus 5, Onosma 5,Aethionema 5, Cerastium 5, Hypericum 5, Stachys 5, Polygonum 5, Scrophularia 5, Ornithogalum 5.