Entegre et ve et ürünleri tesisleri atık sularının kimyasal koagülasyon ve elektrokoagülasyon yöntemleriyle arıtılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of treatment of the slauhterhouse waste water by chemical coagulation and electrocoagulation
- Tez No: 212487
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN KARAGÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Slaughterhouse, Wastewaters, Electrocoagulation, Chemicalcoagulation, Treatment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye'nin önemli gıda endüstrilerinden biriside Entegre Et ve Et Ürünleri Endüstrisi'dir. Entegre et ve et ürünleri tesisi atıksuları yüksek miktarda organik madde (KOİ, BOİ), toplam askıda katı, toplam fosfor, toplam azot, yağ ve gres ihtiva eden atıksu oluşturduğu için önemli bir çevre kirletici kaynaktır. Entegre et ve et ürünleri tesisi atıksularının direkt olarak deşarj edilmesi alıcı ortamlarda (sularda) çözünmüş oksijenin tüketilmesine ve su ortamının bozulmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Entegre et ve et endüstrisi atıksularında, elektrokoagülasyon ve kimyasal koagülasyon arıtma yöntemleri uygulanarak KOI, yağ-gres ve türbidite gideriminin araştırılmasıdır. Çalışmanın ilk aşamasında elektrokaogülasyon metodu ile KOI, yağ-gres ve türbidite giderimi araştırılmıştır. Bu amaçla monopolar paralel bağlı alümiyum ve demir elektrotarı kullanılmıştır. Bu amaçla elektrokimyasal işlemin gerçekleştirildiği ceketli bir reaktör tasarlanmıştır. KOI, yağ-gres ve türbidite giderimi üzerine pH, akım yoğunluğu ve zaman parametrelerinin etkisi incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda, demir elektrotları ile elektrokoagülasyonda %76,73 KOI, %94,9 Yağ-gres ve %94,62 türbidite giderimi elde edilmiştir. Demir elektrotları için optimum şartlar ise, 100 A/m2 akım yoğunluğu, 30 dakika deney süresi ve pH:6 olarak bulunmuştur. Alüminyum elektrotlar ile %77,47 KOI, %94,87 yağgres ve %94,79 türbidite giderim verimi elde edilmiştir. Alüminyum için optimum deney şartları ise, 140A/m2 akım yoğunluğu, 30 dakika deney süresi ve pH:4 olarak bulunmuştur. Ayrıca her iki yöntem içinde işletme maliyetleri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, Kimyasal koagülasyon ile Entegre et ve et ürünleri tesisi atıksularında KOI, yağ-gres ve türbidite giderimi yapılmıştır. Koagülant madde olarak, Al2(SO4)3.18H2O , Fe2(SO4)3.7H2O ve FeCl3.6H2O kimyasalları kullanılmıştır. Farklı pH ve dozaj miktarları denenerek optimum pH ve dozaj değerleri bulunmuştur. En fazla KOI giderimi .%37,38 ile FeCl3.6H2O koagülant maddesinde gerçekleşmiştir. Yağ-gres ve türbitide gideriminde de en yüksek verim %88,95 ve %80,78 ile FeCl3.6H2O ile elde edilmiştir. Bu koagülant madde için optimum pH:6 ve dozaj 100 mgMe+3/ L olarak elde edilmiştir. Anahtar Sözcükler : Mezbaha, Atıksu, Elektrokoagülasyon, Kimyasal koagülasyon, Arıtma,
Özet (Çeviri)
Slaughterhouse industy is an impotant food industy in Turkey. Slaughterhouse wastewaters are a significant source of enviromental pollution, principally due to the release of large volumes of wastwaters that contain high organic matter (COD and BOD5), TSS, TN, TP, oil and grease. The direct discharge of slaughterhouse wastewaters are caused of consume dissolved oxygen from the stream and destory aquatic life. It is therefore necessary to treat the slaughterhouse wastewatersprior to their discharge into the receiving water. Due to the contain pollutans of slaughterhouse wastewaters, their treatment is rather difficult. The aim of this study was to investigate the residual COD, Oil-grease and turbidity removal of slaugtherhouse effluents by using electrocaagulation and chemical coagulation treatment technologies. İn addition those methods each other was to investigate from both economic and tecnics. First part of this study was to investigate the removal COD, Oil-grease and turbidity by electrocoagulation process. With this goal, an electrochemical reactor including momopolar aluminium and iron electrodes in paralel connections was designed. İron electrodes via electrocoagulation was determineted the removal of %76,73 COD, %94,9 Oil-grease and %94,62 turbidity. Optimum conditions on the removal efficies of above mentioned parametres were determined as current density; 100 A/m2, experiment time; 30 minutes and pH: 6. Aluminium electrodes via electrocoagulation was determined the removal of %77,47 COD, %94,87 Oil-grease and %94,79 türbidity. Optimum conditions on the removal efficies of above mentioned parametres were determined as current density; 140 A/m2, experiment time; 30 minutes and pH:4. İn addition that energy consumption and operating cost were calculated and evaluated. In the second part of this study, chemical coagulation methods were applied to Slaugterhouse waste water effluents for the aim of removal of COD, Oil-grease and turbidity. Three types of coagulants called Al2(SO4)3.18H2O , Fe2(SO4)3.7H2O and FeCl3.6H2O were used. Optimum conditions were designed for begining pH values and diffirent dosage values. It was found that the highest COD removal value, %37,38 , was obtained with FeCl3.6H2O. Optimum conditions were found pH:6 and 100 mg Me+3 /L . İn addition that the highest removal efficiency values of Oil-grease end turbitidy %88,95 and % 80,78 were occured by FeCl3.6H2O.