Doğal kil minareli bentonit ile boyar maddelerin adsorpsiyonu
Adsorption of dyestuff with natural clay mineral
- Tez No: 212488
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN KARAGÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Engineering Sciences, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorption, Dye removal, bentonit clay
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Endüstrilerden kaynaklanan atıksular evsel atıksulara göre kaynak, miktar ve karekter açısından büyük farklılıklar gösrerirler. Endüstriyel atıkuların dogaya yaptıgı etkiler önemli düzeyde, dogal dengeyi degistirici ve bazı durumlarda geri dönülmez nitelikte olmaktadır. Bu nedenle enüstri tesisinin çıkıs sularının dogal su ortamlarının kirletmesini engelleyecek sekilde arıtılması gerekmektedir. Bu nedenle boyar madde içeren tekstil endüstrisi atıksularından renk giderim prosesleri ekolojik açıdan önem kazanmaktadır. Tekstil endüstrisi çok çesitli prosesler içerdiginden yüksek kirlilk yükü, atıksu miktarı ve çözünmüs boyarmaddeler içermektedir. Tekstil atıksuları, fiziksel, biyolojik ve kimysal yöntemlerle istenilen standartlara indirilebilir. Tekstil endüstrisinde renk giderme yöntemlerinden biride adsorpsiyondur. Adsorpsiyonda yüksek verimi nedeniyle en çok kullanılan adsorbent maddesi de aktif karbondur. Aktif karbonun veriminin yüksek olmasına ragmen maliyetininde yüksek olması daha ucuz adsorbentlerin arastırılmasına neden olmustur. Son yıllarda boyar maddelerin adsorpsiyonunda daha ekonomik malzemelerin kullanılması yaygın olarak ele alınmaktadır. Uçucu kül, tabii killer, kayısı çekirdegi, ceviz kabugu, sepiyolit ve zeolit gibi malzemeler deneysel çalısmalarda adsorbent olarak kullanılmıstır. Bunların ucuz ve elde edilebilir olusu boyar madde giderimindeki kullanımını ekonomik açıdan cazip kılmaktadır. Bu çalısmada, Sulu çözeltiden bazik özellikteki Astrazon Blue BG, Astrazon Red 6B ve Astrazon Yellow 7GLL boyar maddelerinin düsük maliyetli toz bentonit kili kullanılarak adorpsiyon yöntemiyle giderimi amaçlanmıstır. Çalısma sürecinde betonit kili üzerine bazik boyaların adsorpsiyonunda pH'ın etkisi, baslangıç boyar madde konsantrasyonu ve adsorbent dozunun etkisini belirlemek için kesikli adsorpsiyon sisteminde çalısılmıstır. Adsorpsiyon kinetiginde, farklı pH aralıklarında adsorpsiyon kapasitesinin çok farklılık göstermedigi belirlenmistir. Adsorpsiyon kinetigi üzerine boya konsantrasyonun etkisi için 100, 200, 300, 400 ve 500 mg/l, adsorbent miktarının etkisi için 0.05, 0.1, 0.5 ve 1 g/l arasındaki degerlerle çalısılmıstır. Deneyler 25 0C sıcaklık ve 100 rpm karıstırma hızında gerçeklestirilmistir. Denge adsorpsiyon kapasitesi ve yüzde giderimi sırasıyla 100 mg/l baslangıç boya derisiminde ilk 5 dk'lık temas süresinde Astrazon blue BG için 97.21mg/g (94.34), Astrazon Red 6B için 194.01 mg/g (%97.40), Astrazon Yellow 7GLL için 94.4 mg/g (%94.40)' dır Deneysel verilere birinci ve ikinci mertebe adsopsiyon kinetikleri ve partikül içi difüzyon modeli kinetikleri uygulanmıstır. Deney sonuçlarının ikinci mertebe kinetik modeline uydugu belirlenmistir. Anahtar Kelimeler : Adsopsiyon, boyar madde giderimi, bentonit kili
Özet (Çeviri)
The wastewater resulted from industries shows big differences according to the wastewater in houses in the conditions of resource, amount, and character. The effects the industrial wastewater made to the nature are important level, changer of natural balance, and sometimes non returned position. So output water of the industry establishment has to be purified to prevent not to dirty natural water places. So textile industry including dyestuff color removing process from wastewater has gained importance in the ecological way. Textile industry includes high dirtiness, wastewater amount, and dyestuff dissolved. Because textile industry consists of very different processes. Textile wastewater can be diminished the level wanted with the physical, biological and chemical methods. One of the methods used for removal of clour from wastewater of textile industry is adsorption process. Adsorbent substance which is used the most because of high fertility in the adsorption is active carbon. Although the fertility of active carbon is high, being high of its cost causes to research cheaper adsorbents. Recently, using more economical substances in adsorption of dyestuff is common. Materials such as volatile ash, natural clay, apricot seed, walnut cover, sepiyolit and zeolit were used as adsorbent in the experimental studies. Being cheap and gainful of these made attractive using in dyestuff removal in the economical way. In this study, It is aimed that removal of Astrazon Blue BG, Astrazon Red 6B and Astrazon Yellow 7GLL dyestuffs which have bazik features in watery solution will be provided with adsorption method by using bentonit which has cheap cost. It was studied in cut adsorption system to determine the effect of pH in adsorption of bazik dyes on betonit clay during the study and starting dyestuff concentration and the effect of adsorption dose. In the adsorption kinetic, in different pH ranges, not showing many differences was determined. For the effect of dye concentration on adsorption kinetic 100, 200, 300, 400, and 500 mg/I, for the effect of adsorbant amount 0.05, 0.1, 0.5 and 1 g/ I. The values between them were studied. The experiments were carried out at 25 0C and 100 rpm mixing speed. In order Balance adsorption capacity and percentage disappearing are 97.21 mg/ g (94.34) for Astrazon blue BG, 194.01 mg/g (97.40) for Astrazon Red 6B, 94.4 (% 94.40) for Astrazon Yellow 7 GLL in order in 100 mg/I starting dye concentration during first 5 minutes touch. First and second level adsorption kinetics and diffusion model kinetics in particul were applied to the experimental data. Matching experimental results to the second level kinetic model was determined.