Dairesel kesitli yatay elemanlar etrafındaki akımın deneysel incelenmesi
Experimental investigation of flow around horizantal circular cylinders
- Tez No: 212508
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH KIRKGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzenli Akım, Dairesel Silindir, Parçacık Görüntülemeli Hız Ölçüm Tekniği, Duvar Etkisi, Hız Alanı, Steady Flow, Circular Cylinder, Particle Image Velocimetry, Wall Effect, Velocity Field
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Akım içerisine batmış iki boyutlu dairesel silindirler yapı elemanı olarak mühendislik uygulamalarında yaygın olarak kullanılırlar, bu nedenle bu tür küt cisimlerin akışkan akımı ile etkileşimi konusundaki araştırmalar tasarım amaçları bakımından önem arz etmektedir. Yatay silindir ile kanal tabanı arasındaki düşey boşluk mesafesi, silindir etrafındaki akımı etkileyen en önemli parametrelerden biridir. Bu çalışmada, bir açık kanal içerisindeki D=50 mm çapındaki yatay dairesel bir silindir etrafındaki akımın hız alanı, yedi farklı boşluk oranı, G/D=0.0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.6, 1.0, 2.0, ve Reynolds sayısı ReD=4150 ve 9500 değerlerinde, parçacık görüntülemeli hız ölçüm tekniği ile deneysel olarak ölçülmüştür. Farklı Reynolds sayısı durumları için boşluk oranlarının, hız dağılımı, duvar sınır tabakası ayrılması, silindir yüzeyindeki durma ve ayrılma noktası pozisyonları ve vorteks kopması frekansı gibi akım özelliklerine etkisi incelenmiştir. Deneysel bulgular, G/D?1.0 durumunda silindir etrafındaki akıma tabanın etkisinin ihmal edilebilecek boyutta olduğunu göstermiştir. Ayrıca, G/D=0.3 ve ReD=9500 için silindir etrafındaki akım alanı ANSYS paket programı ile sayısal olarak modellenmiş ve hız dağılımları için elde edilen bulguların deneysel bulgularla uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Two-dimensional submerged circular cylinders are widely used structural elements in engineering practices, and therefore the studies on the interaction of such bluff bodies with the fluid flow are important for design considerations. The vertical gap distance between the horizontal cylinder and a plane boundary is the major parameter that affects the disturbed flow structure around cylinder. In this study, using particle image velocimetry technique, experiments are conducted to measure the velocity field of flow around a horizontal circular cylinder having a diameter of D=50 mm with seven different gap ratios, G/D=0.0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.6, 1.0, 2.0, and for two Reynolds number conditions, ReD=4150 and 9500. Using the experimental results, the effect of gap ratios for different Reynolds number conditions on the various properties of the affected flow field such as the velocity distribution around cylinder, wall boundary layer separation, position of stagnation and separation points on the cylinder, and the Strouhal number for the vortex shedding frequencies are investigated. The experimental results indicate that the wall proximity effect on velocity fields is almost negligible for G/D?1.0. Additionally, using the ANSYS program package, numerical analysis is also carried out to compute the velocity field of flow at G/D=0.3 and ReD=9500. The results show that the numerical velocity field is quite in agreement with the experiment.