Nd ve Gd katkılı bscco cam seramik süperiletken sisteminin fiziksel ve iletim özellikleri
Physical and transport properties of Nd and Gd doped bscco glass-ceramic superconductors
  1. Tez No: 212507
  2. Yazar: BERDAN ÖZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BSCCO, XRD, SEM, Direnç, TEP, BSCCO, XRD, SEM, Resistivity, TEP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, Nd katkılı BSCCO süperiletkenlerinin yapısal, elektriksel, ısısal ve magnetik özelliklerinin yanı sıra Gd- katkılı BSCCO örneklerinin ısısal özelliklerini incelemektir. Birinci kısımda süperiletkenlerin yapısı ve fiziksel özellikleri ile ilgili olarak, bazı teorik bilgiler, diğer kısımlarda ise hazırlanan numunelerin yapısal ve magnetik özellikleri verilmiştir. Nd- katkılı malzemelere ait süperiletkenlik özellikleri, XRD, SEM, R-T, TEP, ?-T ve M-H sonuçları analiz edilerek yorumlanmıştır. Gd-katkılı malzemelerin ise TEP ve ?-T ölçümleri yapılarak teorik sonuçlarla kıyaslanmıştır. Elde edilen bulgular, Nd-Gd katkılamalarının süperiletkenliği olumsuz etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate beside thermal properties of Gd-doped BSCCO superconductor the structural, electrical, thermal and magnetic properties of Nd- doped BSCCO superconductor. In the first section, the physical properties of superconductors and some theoretical knowledge have been explained. In the other sections, the structural and magnetic properties of the prepared BSCCO samples have been given. The properties of Nd- doped superconductors have been analysed by using XRD, SEM, R-T, TEP, ?-T and M-H. On the other hand, TEP and ?-T measurements have performed on Gd-doped samples. The experimantal results have been compared with the theoretical models. The results show that the all of these properties of samples were slightly degraded when Nd-Gd were added into BSCCO system.