Göksu deltasındaki (Silifke) doğal ekosistemlerin bitki ekolojisi yönünden araştırılması
Plant ecology investigation of natural ecosystems in the Göksu delta (Silifke)
  1. Tez No: 212532
  2. Yazar: DENİZ KARAÖMERLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATABAY DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Göksu Deltası, Sulak alan, Habitat, Vejetasyon, Braun-Blanquet, Barkman, Göksu Delta, Wetland, Habitat, Vegetation, Braun-Blanquet, Barkman
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalısmayla Türkiye'deki sulak alanlarının en önemlilerinden biri olan Göksu Deltası ÖÇKB dogal alanlarının vejetasyonu arastırılmıstır. Arastırma alanı florasında 76 familya ve 286 cinse ait 475 takson tespit edilmistir. Bunlardan 9'u endemik ve 15'i de endemik olmayan nadir bitkilerdir. Göksu deltası dogal alanları sucul, kumul v e tuzcul olmak üzere 3 ana habitat grubuna ayrılmaktadır. Bu ana habitat grupları da kendi içerisinde 12 alt gruba ayrılır. Bu alanların vejetasyonu 364 adet örneklik alanla bitki sosyolojisi yönünden analiz edilmistir. Analiz sonucunda saptanan 29 birlik ve 10 topluluktan 16'sı bilim dünyası için yeni olarak tespit edilmistir. Arastırma alanında saptanan sucul vejetasyon 5'i Phragmito- Magnocaricetea ve 1'i Potametea sınıflarına baglı 4 birlik, 2 topluluk; kumul vejetasyon Ammophiletea Br.-Bl. & Tüxen ex Westhoff, Dijk & Passchier 1946 sınıfına baglı 12 birlik, 4 topluluk; tuzcul vejetasyon ise 8'i Salicornietea fruticosae Br.-Bl. & Tüxen ex A. & O. Bolòs 1950, 8'i Juncetea maritimi Br.-Bl. in Br.-Bl., Roussine & Nègre 1952 ve 1'i de Molinio-Juncetea Br.-Bl. (1931) 1947 sınıflarına baglanmıs 13 birlik ve 4 topluluk ile temsil edilmistir. Alanda tespit edilen endemik ve nadir bitkilerden 3'ü de (Onopordum boissieri, Ambrosia maritima, Chlamydophora tridentata) alyans karakteristiklerine yeni olarak bu arastırma sonucunda ilave edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the vegetation of natural area of Göksu Delta SEPA that is one of the most important wetland in Turkey is researched. The flora of study site composed by 475 taxa belonging to 76 families and 286 genera. It includes 9 endemic and 15 non-endemic rare taxa. Natural area of Göksu Delta are divided into 3 main habitat groups as aquatic, sand dune and halophytic. These main habitats are included 12 subgroups. All these habitats were also analyzed with 364 relevès from the standpoint of plant sociology. Different habitat types were fixed as 29 associations and 10 plant communities of which 16 a r e new for science are established. Aquatic vegetation is represented with 4 associations and 2 groups belonging to the class of 5 Phragmito-Magnocaricetea and 1 Potametea; sand dune vegetation is represented with 12 associations and 4 groups belonging to Ammophiletea Br.-Bl. & Tüxen ex Westhoff, Dijk & Passchier 1946 class; halophytic vegetation is also represented with 13 associations and 4 groups belonging to 8 Salicornietea fruticosae Br.-Bl. & Tüxen ex A. & O. Bolòs 1950, 8 Juncetea maritimi Br.-Bl. in Br.-Bl., Roussine & Nègre 1952 and 1 Molinio- Juncetea Br.-Bl. (1931) 1947 classes. Onopordum boissieri, Ambrosia maritima and Chlamydophora tridentata has been determined as a new characteristics plant species for the alliances in this study.