Betonarme yapıların çatlama etkisi göz önüne alınarak lineer olmayan analizi
Nonlinear analysis of reinforced concrete frames considering the cracking effect
- Tez No: 212533
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DÜNDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu analiz, betonarme çerçeveler, etkili atalet momenti, etkili kayma modülü, yatay deplasmanlar, Three dimensional analysis, reinforced concrete frames, effective moment of inertia, effective shear modulus, lateral deflections
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalımada kiriş ve kolonlarda oluşan çatlamalar göz önünde bulundurularak betonarme çerçevelerin rijit diyafram modeli ile üç boyutlu analizi için iteratif yönteme dayal8 bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Betonarme yap8ya etkiyen yatay ve düşey yüklerden dolayı kiriş ve kolon elemanlarının çatlaması halinde etkili atalet momentlerinin hesabında ACI, CEB ve olasılığa dayalı etkili rijitlik modelleri kullanılmıtır. Analizde kayma deformasyonlarının etkisi de göz önünde bulundurulmuş olup etkili kayma modüllerinin hesabında literatürde mevcut olan değişik yöntemler kullanılmıtır. Çalımada, deneysel çalımaları daha önceden yapılan, yatay ve düşey yükler etkisi altındaki betonarme çerçeve örnekleri geliştirilen bilgisayar programı aracılıAı ile çözümlenmiş ve elde edilen sonuçların deneysel sonuçlarla karşılaştırılmasından oldukça uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Çalıma kapsamında ayrıca kiriş ve kolon elemanlarda oluşan çatlamaların etkisiyle birlikte geometrik nonlineerlik etkiler de göz önünde bulundurularak betonarme çerçevelerin üç boyutlu analizi için bir bilgisayar programı daha geliştirilmiştir. Yatay ve düşey yükler etkisi altındaki üç boyutlu betonarme çerçeve örneklerinin geliştirilen bilgisayar programı ile çözümlenmesinden çatlamalarla birlikte geometrik nonlineerlik etkilerin yapı davranıına olan etkisi ayrıntılı bir şekilde irdelenmeye çalıılmıtır. Betonarme yapıya uygulanan yatay ve düşey yüklere baAlı olarak özellikle tasarımda proje mühendisleri için önemli olabilecek, elemanlardaki çatlamaların oluşum sırası ve elemanların eğilme rijitliğinde oluşan değişimler de bu çalımada elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a computer program based on the iterative procedure has been developed using rigid diaphragm model for the three dimensional analysis of reinforced concrete frames with cracked beam and column elements. ACI, CEB and probability-based effective stiffness models are used for the effective moment of inertia of the cracked members. In the analysis, shear deformations which can be large following crack developments are taken into account and the variation of the shear rigidity due to cracking is considered by reduced shear stiffness models. The results of the computer program have been compared with the experimental data of tests on full-size structural subassemblages and found to be in good agreement. In the present study, a computer program has also been developed for the three dimensional analysis of reinforced concrete frames considering the geometrical nonlinearity and cracking effects in the analysis. The influence of geometrical nonlinearity and cracking effect on the behavior of reinforced concrete frames has been investigated. The most significant feature of the proposed iterative procedures developed in the present study is that the variations in the flexural stiffness of beams and columns can be observed explicitly.