Türkiye'nin bitki örtüsü değişiminin NOAA uydu verileriyle belirlenmesi
Determination the vegetation variatiyon in Turkey by using NOAA satellite data
- Tez No: 212556
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT PEŞTEMALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, NOAA-AVHRR Verisi, Görüntü İşleme, Bitki Örtüsü İndeksi, Sınıflandırma, Remote Sensing, NOAA-AVHRR Data, Image Processing, Vegetation Index, Classification
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada 1998?2002 yılları arasında Türkiye'nin bitki örtüsü değişimi saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada NOAA-AVHRR'dan alınan Türkiye'ye ait görüntüler ERDAS paket programı kullanılarak incelenmiştir. Uydu görüntüleri üzerinde NDVI (Normalize Edilmiş Fark Bitki İndeksi) metodu uygulanmıştır. Daha sonra bu görüntülere eğitimli sınıflandırma yöntemi uygulanmış ve 4 tip örtü tipi saptanmıştır. Bu çalışmada bitki örtüsü alanlarının değişimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to determine the vegetation variation of Turkey between 1998?2002.In the study, views belonging to Turkey, taken from NOAAAVHRR are examined by using ERDAS software packet program. NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) method is applied over the satellite views. Later, unsupervised classification method is applied to the views and 4 types of general covering classes are determined. In this study variation of vegetation class is obtained.