Yapı taşı olarak kullanılan bazı kayaçların fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the physical-mechanical properties of some rocks using as building stone
  1. Tez No: 212555
  2. Yazar: ZEHRA FUNDA TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAETTİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Uşak Beyaz, Afyon Beyaz, Nero Zimbabwe, Raw Silk
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında, Adana yöresinde yapı taşı olarak kullanılan yerli mermer ve ithal granitlerin fiziksel, mekanik ve petrografik özellikleri incelenmiştir. İncelemeler sonunda en iyi mermerlerin Uşak Beyaz ve Afyon Beyaz olduğu, en iyi granitlerin Nero Zimbabwe ve Raw Silk olduğu görülmüştür. Mermer ve granitlere uygulanan deneyler sonucunda, Uşak Beyaz ve Afyon Beyaz mermerlerinin; özgül ağırlıklarının 2,698 ile 2,680 g/cm3, birim hacim ağırlıklarının 2,675 ile 2,660 g/cm3, porozitelerinin % 0,852 ile % 0,746, hacimce su emme değerlerinin % 0,235 ile % 0,274, dona dayanıklılık değerinin % 0,03 ile % 0,46, aşınma dayanımlarının 15 cm3 / 50 cm2 ile 14,8 cm3 / 50 cm2, eğilme dayanımlarının 12,8 MPa ile 12,7 MPa, Shore sertliklerinin ise 37 olduğu belirlenmiştir. Nero Zimbabwe ve Raw Silk granitlerinin; özgül ağırlıklarının 3,032 ile 2,641 g/cm3, birim hacim ağırlıklarının 2,982 ile 2,601 g/cm3, porozitelerinin % 1,649 ile % 2,641, hacimce su emme değerlerinin % 0,239 ile % 0,341, dona dayanıklılık değerinin % 0,34 ile % 0,43, aşınma dayanımlarının 4,8 cm3 / 50 cm2 ile 3,5 cm3 / 50 cm2, eğilme dayanımlarının 17,9 MPa ile 12,9 MPa, Shore sertliklerinin ise 94 olduğu belirlenmiştir. Tüm çalışmalar neticesinde, deneyler mevcut standartlardan TS 10449, TS 6234 ve TS 11143'e göre yorumlandığında kayaçların bu standartların birçok sınır değerini taşıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, physical, mechanical and petrographical properties of native marbles and import granites were examined which being used as building stone in Adana region. The results of these investigation showed that the best marbles are Uşak Beyaz and Afyon Beyaz and the best granites are Nero Zimbabwe and Raw Silk. According to investigation results of Uşak Beyaz and Afyon Beyaz marbles, it was seen that the marbles has a spesific gravity of 2,698-2,680 g/cm3, unit weight values of 2,675 - 2,660 g/cm3, porosity of % 0,852-0,746, water absorbsion volume of % 0,235-0,274, weight loss after freezing and thawin of % 0,03-0,46, the bohme surface abrasion value of 15 cm3 / 50 cm2-14,8 cm3 / 50 cm2, the flexural tensile strenght of 12,8 MPa-12,7 MPa and the shore hardnees of 37. Nero Zimbabwe and Raw Silk granites have spesific gravity of 3,032-2,641 g/cm3, unit weight values of 2,982-2,601 g/cm3, porosity of % 1,649-2,641, water absorbsion volume of % 0,239- 0,341, weight loss after freezing and thawin of % 0,34-0,43, the bohme surface abrasion value of 4,8 cm3 / 50 cm2-3,5 cm3 / 50 cm2, the flexural tensile strenght of 17,9 MPa-12,9 MPa and the shore hardnees of 94. According to the results, the experiment were interpreted according to the standarts TS 10449, TS 6234 and TS 11143. It has been observed that the rocks covers limit values of these standarts. Key Words : Uşak Beyaz, Afyon Beyaz, Nero Zimbabwe, Raw Silk