Mersin bölgesi kıyı koruma yapılarının incelenmesi
Investigation of coastal defence structures in Mersin region
  1. Tez No: 212565
  2. Yazar: CEM DURMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ÇAĞATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı koruma yapısı, Dalgakıran, Kıyı duvarı, Mahmuz ve iskele, Mersin sahili
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülke ekonomisine hem deniz ulaşımı hem de turizm açısından önemli katkılar sağlayan kıyıların en iyi şekilde korunması gereklidir. Dalgaların kıyıya yapacağı tahribat kıyı koruma yapı tipinin, yerinin, boyutunun ve kullanılan malzemenin uygun seçilmesiyle en aza indirgenebilir. Bu çalışmada taş dolgu kıyı duvarı, mahmuz, iskele, dalgakıran, yat limanı gibi çeşitli kıyı koruma yapı tipleri fonksiyonellik, boyutlandırma, ve stabilite açısından irdelenmiştir. Çalışma alanı Mersin şehir merkezinden başlayarak Mersin'in 50 km batısında yer alan Kumkuyu beldesine kadar olan sahil şerididir. Her bir kıyı koruma yapı tipi ayrı başlık altında mevcut dalga verilerine göre yapının yeri ve önemi göz önünde bulundurularak bazı kabuller altında irdelenmiştir. Literatürdeki hesap kriterleri esas alınarak mevcut kıyı koruma yapılarının kıyı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri sunulmuştur. Yapılan incelemeler ve gözlemler sonucu kıyı koruma yapı tiplerinin tamamına yakınının ortak sorununun filtre tabakasının bulunmayışı olduğu tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak yapıların ilerde stabilite sorunu yaşayabileceği söylenebilir. Ayrıca Kumkuyu yat limanı dalgakıranı için boyut ve kaplama tabakası kaya ağırlıkları analizi yapılarak proje değerleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to significant contributions both navigation and tourism point of view to the economy of countries, coastal regions must be protected well. Destruction of the coasts by waves may be reduced to minimum by selecting convenient types, location, dimension and construction materials of the coastal defence structures. In this study, different types of coastal defence structures such as rubble mound seawalls, groynes, jetties, breakwaters and marines were examined functionality, design and stability point of view. Coastline from centre of Mersin to the Kumkuyu located at 50 km west of Mersin was taken as research area. Each of coastal defence structure types was examined separately according to measured wave data by considering location and importance of the structures under some assumptions. According to evaluation criteria in literature, positive and negative effects of the existing coastal defence structures on coast were presented. As a result of investigation and observation, common problem was determined as the absence of filter layer at the most of the different types of coastal defence structures. Therefore, it can cause stability problem on structures in future. Furthermore, breakwater?s dimensions and rock weight of revetment layer were analyzed for breakwater of Kumkuyu yacht marine; results were compared with project values. Key Words : Coastal defence structure, Breakwater, Seawall, Groyne and jetty, Mersin coast