Konya melanjı içerisinde yer alan amfibolitlerin kökeni
Origin of amphibolites within the Konya melange
- Tez No: 212566
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Neotetis, ofiyolit, amfibolit, toleyitik, alkalen
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın ana konusunu oluşturan metamorfik dilim, Hatip Ofiyolitik Melanjı içerisinde serpantinize tektonitler ile birlikte bloklar halinde gözlenmektedir. Metamorfik dilim genellikle amfibolitik kayaçlar ile temsil edilmektedir. Yapılan detaylı petrografik analizler sonucunda amfibolit, epidotlu amfibolit, amfibolit şist, aktinolit şist, granat amfibol şist, plajiyoklas amfibol şist, epidot amfibol şist gibi metamorfik kayaçlar tespit edilmiştir. Metamorfik dilime ait kayaç örneklerinin jeokimyasal özellikleri bu kayaçların toleyitik ve alkalen magma ürünü olduklarını göstermektedir. Toleyitik ve alkalen amfibolitlerin oluştukları manto kaynağını tespit etmek amacıyla iz ve nadir toprak element içeriklerinden yararlanılmıştır. Buna göre alkalen amfibolitler okyanus adası bazaltları (OIB) ile birebir örtüşmektedir. Bu nedenle alkalen amfibolitler Okyanus Adası Bazaltı'nın metamorfizması sonucunda oluştuğu şeklinde düşünülebilir. Toleyitik amfibolitler normal okyanus ortası sırt bazaltlarına (N-MORB), zenginleşmiş okyanus ortası sırt bazaltlarına (EMORB) ve oldukça tüketilmiş okyanus ortası sırt bazaltlarına (N-MORB) benzerlik sunmaktadırlar. Yapılan çalışmalar Çayırbağ-Hatip (Konya) bölgesindeki amfibolitlerin Geç Kretase'de Neotetis okyanusal baseninin gelişimi sırasında oluşan farklı bazik magmatik kayaçların okyanus içi bindirmeler sırasında dinamotermal metamorfizmaya uğramaları sonucunda oluştuklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Metamorphic unit, which is the main subject of this M.Sc. study, is observed as blocks together with serpentinized tectonites within the Hatip ophiolitic melange. The metamorphic unit is represented by amphibolitic rocks. Detailed petrographic studies show that amphibolite, epidote amphibolite, amphibolite schist, actinolite schist, garnet amphibole schist, plagioclase amphibole schist and epidote amphibole schist are the main metamorphic rock assemblages. Geochemical studies carried out on the metamorphic rocks show that these rocks were derived from tholeiitic and alkaline magma types. Trace and rare earth element contents of the tholeiitic and alkaline amphibolites are evaluated to be able to define mantle source characteristics. The alkaline amphibolites is similar to ocean island basalts (OIB), indicating that alkaline amphibolites were resulted from the metamorphism of OIB type basaltic rocks. The tholeiitic amphibolites exhibit close similarity to normal mid-ocean ridge basalts (N-MORB), enriched mid-ocean ridge basalts (E-MORB) and highly depleted mid-ocean ridge basalts. All the evidence show that the amphibolites in Çayırbağ-Hatip (Konya) region formed as a result of dynamothermal metamorphism of distinct basaltic magmatic rocks during intraoceanic thrusting within the evolution of the Neotethyan oceanic basin in Late Cretaceous. Key Wodrs: Neotethys, ophiolite, amphibolite, tholeiitic, alkaline.